Pracuji...
close

Domácí pečené bulky

chtěli jste si někdy udělat domácí hamburger a nesehnali jste pořádnou bulku? Tak neváhejte a udělějte si ji doma. Je to docela i lehký a hlavně kvalitní a poctivý. Z množství ingrediencí, které jsou uvedeny v receptu, se mi podařilo udělat 46 malých bulek. Dělal jsem z nich totiž mini hamburgery
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Doba přípravy: 2 hodiny
Doba vaření: 12 minut
Ingredience
těsto
42 gram droždí
1 a 1/2 lžíce sůl
na posypání
min 1 lžíce semínka sezamová
na potření
1/2 hrnek voda
Sdílejte recept
Postup
jako první si ohřejeme mléko. Stačí nám vlažné. Bude se přilévat ke kvasnicím, takže nesmí být příliš horké
připravíme si větší mísu a rozdrobíme do ní kvasnice
kvasnice zalijeme vlažným/teplým mlékem
kvasnice v mléce rozmíchejte, aby se rozpustily
přidáme sádlo a sůl
sádlo v mléce mícháním rozpustíme
přisypeme cca půl kila mouky a začneme těsto zpracovávat. Těsto musí být hladké a důkladně propracované. Takže zpracovávejte a chvilkami přisypávejte mouku, dokud těsto nepřestane lepit
těsto zakryjte utěrkou a nechte někde na suchém a nevětraném místě odpočinout (cca půl hodiny)
těsto Vám za tu dobu trošku nakyne
z odpočinutého těsta si trošku odtrhněte a na pomoučeném vále z něj vyválejte dlouhý váleček (cca 5 cm průměr)
váleček si nakrájejte na požadované velikosti. Mějte na paměti, že po upečení těsto zdvojnásobí svůj objem
jednotlivé kousky uvalíme v ruce do bulky (kuličky) a rozložíme na pekáč. Jelikož jsem dělal mini bulky a měl jsem jich hodně, tak jsem použil více pekáčů
nyní budeme bulky potírat vodou a posypávat sezamem. Tento krok samozřejmě není povinný. Kdo to nechce mít posypaný, tak si to holt neposype :-) Připravte si hrnek s vodou, misku se sezamovými semínkami a mašlovačku. Mášlovačku namočíme do vody a potřeme bulku (pomašlujeme bulku). Potírat můžete i rozmíchaným vajíčkem a nebo rozmíchaným vajíčkem s vodou
namočenou bulku posypeme sezamem. Množství ponechám na Vás
pokud máte 46 bulek jako já, tak je to docela piplačka :-)
bulky pečeme na 230° cca 12 minut dozlatova
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
hnětení, pečení, kynutí
Typ chodu:
příloha
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...