X

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Recept
Načítám...
Špenátové lasagne s parmazánovým bešamelem
někdy je potřeba si odpočinout od masa a proto přicházejí na scénu výborné špenátové lasagne, které Vám chuť na maso určitě umírní. Snažte se pro tento recept sehnat čerstvý listový špenát a kvalitní italský parmazán
Příprava 30 minut
Vaření 50 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Těstoviny / Zapečené
Druh přípravy: smažení, pečení
Typ chodu: oběd, večeře
Vybavení kuchyně: hrnec, hrnec malý, struhadlo hrubé, pekáč malý, mlýnek na pepř
Původ: Itálie
Ingredience
na smažení
máslo 70 g
olej olivový 5 lžíce
na vymazání
olej olivový 1 lžička
obecně
česnek min 5 stroužek
cibule 1 ks
mléko plnotučné 800 ml
mouka hladká 4 lžíce
muškátový oříšek mletý 1/2 lžička
parmazán 70 g
pepř černý drcený min 1 špetka
špenát listový 750 g
sůl min 1 špetka
těstoviny lasagne min 12 plátek
Postup
na špenátové lasagne budeme potřebovat dva hrnce. V menším hrnci si budeme připravovat bešamel a ve větším hrnci si budeme připravovat špenát. Začneme nejdříve přípravou špenátu. Nakrájíme si cibuli (měl jsem ve špajzu i jednu šalotku, tak jsem ji tam taky přikrájel)
do většího hrnce si dáme na střední teplotu rozpálit olivový olej a přisypeme k němu cibuli. Zamícháme a smažíme
mezitím si nakrájíme česnek na jemno. Množství záleží na Vás. Já dal šest stroužků
až nám cibule začne chytat lehce hnědou barvu, tak přisypeme česnek a zamícháme. Tak tři minutky smažíme
přidáme špenát. Bohužel jsem sehnal pouze mražený, ale byl dobrý. S občasným mícháním smažíme a zbavíme špenát přebytečné vody. Dochutíme ho solí a pepřem.
nyní se vrhneme na přípravu bešamelu. Připravte si menší hrnec, rozpalte ho na střední teplotu a přidejte máslo. Hrnec nesmí být příliš moc horký, jinak se Vám máslo spálí
k máslu přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku
k jíšce přilijeme mléko a důkladně rozmícháme. Přivedeme s občasným mícháním k varu
mezitím si můžeme nastrouhat parmazán
do vroucího zahuštěného mléka přisypeme parmazán a za stálého míchání rozmícháme, aby se parmazán rozpustil. Nepoužívejte eidam a nebo podobné hnusy. Tyto sýry nepatří do sýrových omáček. Omáčku je třeba stále míchat, jelikož má tendenci se připalovat. Neřeknu Vám přesně množství parmazánu, ale prostě přisypte, rozmíchejte a ochutnejte a kdyžtak přidejte další. Omáčka musí být dobře ochucená. Můžete i trošku přisolit
ochucený bešamel stáhneme z plotny a přisypeme muškátový oříšek a nebo květ. Oříšek je silnější, tak s ním opatrně. Důkladně zamícháme
takže nyní máme hotový bešamel a špenát a můžeme se vrhnout na přípravu samotných lasagní
vezměte si menší pekáček a vymažte ho olivovým olejem. Potom budeme skládat jednotlivé vrstvy v tomto pořadí - špenát - bešamel - lasagne - špenát - bešamel - lasagne...atd. Poslední vrstva bude lasagne - bešamel. Takže začneme s první vrstvou a tou je špenát. Dejte tak akorát a rozprostřete ho po celé ploše. Neříkám, že musí být každé místečko vyplněné
další vrstva je bešamel. Nakapeme ho po celé ploše
nyní položíme pláty lasagní. Snažte se vyplnit celou plochu. Pokud Vám to rozměrově nevychází, tak nějakou lasagni zlomte a udělejte si menší kusy. Po přiložení všech plátů na lasagne trošku zatlačte. Jde o to, aby se spodní bešamel trošku rozlil/rozmáčkl po celé ploše těstovinových plátů. Lasagne musí být při pečení v kontaktu s tekutinou, jinak budou tvrdé. Je to jako kdyby jste vařili těstoviny bez vody :-)
takhle pokračujte do využití všech zásob. Poslední vrstvu lasagní potřete důkladně bešamelem, aby se těstoviny udělaly.
snažte se bešamel rozetřít i po stranách, aby nekoukaly žádné těstoviny, jinak při pečení budou tvrdé
lasagne pečeme na 180° cca půl hodiny
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Kuchařky
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
647 bodů
Facebook