Pracuji...
close

Špenátové lasagne s parmazánovým bešamelem

někdy je potřeba si odpočinout od masa a proto přicházejí na scénu výborné špenátové lasagne, které Vám chuť na maso určitě umírní. Snažte se pro tento recept sehnat čerstvý listový špenát a kvalitní italský parmazán
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 50 minut
Ingredience
obecně
min 12 plátek těstoviny lasagne
min 5 stroužek česnek
1 kus cibule
min 1 špetka sůl
70 gram parmazán
na vymazání
1 lžička olej olivový
na smažení
70 gram máslo
5 lžíce olej olivový
Sdílejte recept
Postup
na špenátové lasagne budeme potřebovat dva hrnce. V menším hrnci si budeme připravovat bešamel a ve větším hrnci si budeme připravovat špenát. Začneme nejdříve přípravou špenátu. Nakrájíme si cibuli (měl jsem ve špajzu i jednu šalotku, tak jsem ji tam taky přikrájel)
do většího hrnce si dáme na střední teplotu rozpálit olivový olej a přisypeme k němu cibuli. Zamícháme a smažíme
mezitím si nakrájíme česnek na jemno. Množství záleží na Vás. Já dal šest stroužků
až nám cibule začne chytat lehce hnědou barvu, tak přisypeme česnek a zamícháme. Tak tři minutky smažíme
přidáme špenát. Bohužel jsem sehnal pouze mražený, ale byl dobrý. S občasným mícháním smažíme a zbavíme špenát přebytečné vody. Dochutíme ho solí a pepřem.
nyní se vrhneme na přípravu bešamelu. Připravte si menší hrnec, rozpalte ho na střední teplotu a přidejte máslo. Hrnec nesmí být příliš moc horký, jinak se Vám máslo spálí
k máslu přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku
k jíšce přilijeme mléko a důkladně rozmícháme. Přivedeme s občasným mícháním k varu
mezitím si můžeme nastrouhat parmazán
do vroucího zahuštěného mléka přisypeme parmazán a za stálého míchání rozmícháme, aby se parmazán rozpustil. Nepoužívejte eidam a nebo podobné hnusy. Tyto sýry nepatří do sýrových omáček. Omáčku je třeba stále míchat, jelikož má tendenci se připalovat. Neřeknu Vám přesně množství parmazánu, ale prostě přisypte, rozmíchejte a ochutnejte a kdyžtak přidejte další. Omáčka musí být dobře ochucená. Můžete i trošku přisolit
ochucený bešamel stáhneme z plotny a přisypeme muškátový oříšek a nebo květ. Oříšek je silnější, tak s ním opatrně. Důkladně zamícháme
takže nyní máme hotový bešamel a špenát a můžeme se vrhnout na přípravu samotných lasagní
vezměte si menší pekáček a vymažte ho olivovým olejem. Potom budeme skládat jednotlivé vrstvy v tomto pořadí - špenát - bešamel - lasagne - špenát - bešamel - lasagne...atd. Poslední vrstva bude lasagne - bešamel. Takže začneme s první vrstvou a tou je špenát. Dejte tak akorát a rozprostřete ho po celé ploše. Neříkám, že musí být každé místečko vyplněné
další vrstva je bešamel. Nakapeme ho po celé ploše
nyní položíme pláty lasagní. Snažte se vyplnit celou plochu. Pokud Vám to rozměrově nevychází, tak nějakou lasagni zlomte a udělejte si menší kusy. Po přiložení všech plátů na lasagne trošku zatlačte. Jde o to, aby se spodní bešamel trošku rozlil/rozmáčkl po celé ploše těstovinových plátů. Lasagne musí být při pečení v kontaktu s tekutinou, jinak budou tvrdé. Je to jako kdyby jste vařili těstoviny bez vody :-)
takhle pokračujte do využití všech zásob. Poslední vrstvu lasagní potřete důkladně bešamelem, aby se těstoviny udělaly.
snažte se bešamel rozetřít i po stranách, aby nekoukaly žádné těstoviny, jinak při pečení budou tvrdé
lasagne pečeme na 180° cca půl hodiny
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, pečení
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Itálie
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...