X
Novinky na email
Nechte si zasílat novinky na Váš email. Inspirace na každý den.

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Recept / Ruské pelmeně
Načítám...
Popis receptu
trošku pracnější, ale výsledek stojí za to. Skvělá harmonie chutí, kterou musíte určitě vyzkoušet. Pokud chcete zaujmout návštěvu, tak tohle je jasná volba :-) Věřím, že toto jídlo moc lidí nezná
Příprava 90 minut
Vaření 50 minut
Pracnost: Recept zvládne pouze zkušený kuchař
Kategorie: Maso / Jatečné maso
Druh přípravy: vaření, míchání, plnění
Typ chodu: oběd, večeře
Vybavení kuchyně: dřevěný val, váleček na těsto, hrnec velký, hrnec malý, potravinářská fólie, mísa velká, mísa malá, hrnek
Původ: Rusko
Ingredience
Ingredience
na potření
ocet 2 lžíce
vývar hovězí 1 hrnek
na vaření
sůl min 1 lžíce
náplň
cibule 1 ks
mleté maso (vepřové) 800 kg
pepř černý drcený 1/2 lžička
sůl 1 lžička
omáčka
kopr 2-3 lžíce
smetana zakysaná 200 g
vývar hovězí 1 lžíce
těsto
mouka hladká min 500 g
sůl 1 lžička
vejce 1 ks
voda 200 ml
Postup
1.
nejprve si uděláme těsto. Připravte si dřevěný val, na který nasypete kopeček mouky, utvoříte do něj důlek, vyklepnete do důlku vejce a přisypeme sůl. Kdo nemá val, tak si těsto udělá v nějaké míse
2.
těsto zpracovávejte rukou, po troškách přidávejte vodu a mouku. Vodu spotřebujte všechnu, mouku dle potřeby
3.
těsto by mělo být hladké a nesmí lepit. Zbytky přilepeného těsta můžete lžící seškrabat z valu a zapracovat do těsta
4.
hotové těsto dáme na talíř a přikryjeme potravinářskou fólií. Uložíme do ledničky a necháme odpočinout
5.
nyní si připravíme náplň. Nakrájíme si na jemno cibuli
6.
připravíme si větší mísu a dáme do ní mleté maso, cibuli, sůl a pepř
7.
náplň důkladně zamícháme, nejlépe rukou
8.
tak máme hotové těsto a náplň. Pustíme se tedy do vytváření pelmení. Pomoučíme si dřevěný val
9.
odebereme si kousek z těsta, cca půlku. Válečkem rozválíme těsto do cca milimetrové tlošťky. Pokud se Vám bude těsto lepit na váleček, tak si ho můžete rukou pomoučit a nebo si trošku pomoučete vršek těsta
10.
do těsta pomocí hrnečku vykrojíme kolečka
11.
doprostřed kolečka dáme lžičkou trošku masové náplně
12.
chytneme těsto za protilehlé strany a přimáčkneme k sobě. Vytvoří se nám jakýsi váleček
13.
Nyní prsty uzavřeme i otevřené konce válečku
14.
vzniklé konce těsta stočíme k sobě a prsty přimáčkneme (viz fotka). Takto vytvoříme všechny pelmeně
15.
připravíme si větší hrnec a naplníme ho do poloviny vodou. Přisypeme sůl a přivedeme k varu. Do vroucí vody vhodíme přiměřené množství pelmení
16.
vaříme do té doby, než nám pelmeně vyplavou na hladinu. Po vyplavání vaříme ještě tak 5 minut. Pokud by se Vám nějaký pelmeň přilepil ke dnu, tak ho opatrně vařečkou odlepíme
17.
během vaření si připravíme talíř a do něho nalijeme hovězí vývar a ocet
18.
do této marinády budeme na chvilku dávat uvařené pelmeně
19.
vykoupané pelmeně ihned podáváme a nebo dáme na čistý talíř
20.
jelikož se pelmeně budou vařit na víckrát, můžeme si během jednoho vaření připravit koprový dresink. Nasekáme si čerstvý kopr bez stonků
21.
připravíme si menší misku a dáme do ní zakysanou smetanu a kopr. Může dochutit i lžící hovězího vývaru
22.
dresink důkladně promícháme. Je dobré si dresink připravit den před samotným vařením pelmení
23.
pelmeně podávám tak, že si do talíře naliji lžící teplého vývaru, přisypu několik pelmení a pokapu koprovým dresinkem
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Kuchařky
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
624 bodů
Facebook