Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT

Ruské pelmeně

Popis receptu
trošku pracnější, ale výsledek stojí za to. Skvělá harmonie chutí, kterou musíte určitě vyzkoušet. Pokud chcete zaujmout návštěvu, tak tohle je jasná volba :-) Věřím, že toto jídlo moc lidí nezná
Příprava
90
minut
Vaření
50
minut
  • Způsob přípravy: vaření, míchání, plnění,
  • Typ chodu: oběd, večeře,
  • Potřebné vybavení: dřevěný val, váleček na těsto, hrnec velký, hrnec malý, potravinářská fólie, mísa velká, mísa malá, hrnek,
  • Původ receptu: Rusko,
Načítám...
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku
Ingredience a postup
Ingredience
těsto
mouka hladká min 500 g
sůl 1 lžička
vejce 1 ks
voda 200 ml
náplň
cibule 1 ks
mleté maso (vepřové) 800 kg
pepř černý drcený 1/2 lžička
sůl 1 lžička
omáčka
kopr 2-3 lžíce
smetana zakysaná 200 g
vývar hovězí 1 lžíce
na vaření
sůl min 1 lžíce
na potření
ocet 2 lžíce
vývar hovězí 1 hrnek
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
nejprve si uděláme těsto. Připravte si dřevěný val, na který nasypete kopeček mouky, utvoříte do něj důlek, vyklepnete do důlku vejce a přisypeme sůl. Kdo nemá val, tak si těsto udělá v nějaké míse
2. krok
těsto zpracovávejte rukou, po troškách přidávejte vodu a mouku. Vodu spotřebujte všechnu, mouku dle potřeby
3. krok
těsto by mělo být hladké a nesmí lepit. Zbytky přilepeného těsta můžete lžící seškrabat z valu a zapracovat do těsta
4. krok
hotové těsto dáme na talíř a přikryjeme potravinářskou fólií. Uložíme do ledničky a necháme odpočinout
5. krok
nyní si připravíme náplň. Nakrájíme si na jemno cibuli
6. krok
připravíme si větší mísu a dáme do ní mleté maso, cibuli, sůl a pepř
7. krok
náplň důkladně zamícháme, nejlépe rukou
8. krok
tak máme hotové těsto a náplň. Pustíme se tedy do vytváření pelmení. Pomoučíme si dřevěný val
9. krok
odebereme si kousek z těsta, cca půlku. Válečkem rozválíme těsto do cca milimetrové tlošťky. Pokud se Vám bude těsto lepit na váleček, tak si ho můžete rukou pomoučit a nebo si trošku pomoučete vršek těsta
10. krok
do těsta pomocí hrnečku vykrojíme kolečka
11. krok
doprostřed kolečka dáme lžičkou trošku masové náplně
12. krok
chytneme těsto za protilehlé strany a přimáčkneme k sobě. Vytvoří se nám jakýsi váleček
13. krok
Nyní prsty uzavřeme i otevřené konce válečku
14. krok
vzniklé konce těsta stočíme k sobě a prsty přimáčkneme (viz fotka). Takto vytvoříme všechny pelmeně
15. krok
připravíme si větší hrnec a naplníme ho do poloviny vodou. Přisypeme sůl a přivedeme k varu. Do vroucí vody vhodíme přiměřené množství pelmení
16. krok
vaříme do té doby, než nám pelmeně vyplavou na hladinu. Po vyplavání vaříme ještě tak 5 minut. Pokud by se Vám nějaký pelmeň přilepil ke dnu, tak ho opatrně vařečkou odlepíme
17. krok
během vaření si připravíme talíř a do něho nalijeme hovězí vývar a ocet
18. krok
do této marinády budeme na chvilku dávat uvařené pelmeně
19. krok
vykoupané pelmeně ihned podáváme a nebo dáme na čistý talíř
20. krok
jelikož se pelmeně budou vařit na víckrát, můžeme si během jednoho vaření připravit koprový dresink. Nasekáme si čerstvý kopr bez stonků
21. krok
připravíme si menší misku a dáme do ní zakysanou smetanu a kopr. Může dochutit i lžící hovězího vývaru
22. krok
dresink důkladně promícháme. Je dobré si dresink připravit den před samotným vařením pelmení
23. krok
pelmeně podávám tak, že si do talíře naliji lžící teplého vývaru, přisypu několik pelmení a pokapu koprovým dresinkem