Pracuji...
close

Domácí vánočka

Vánoce si už bez vánočky nedokážu představit.Vždycky ji dostávám od babičky, ale tentokrát jsem se rozhodl si ji udělat sám. Musím říct, že nejtěžší je na vánočce její pletení. Člověk se do toho nesmí zamotat :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 9 let
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
Doba vaření: 1 hodina 30 minut
Ingredience
těsto
min 250 gram mouka polohrubá
42 gram droždí
125 gram máslo
2 špetka sůl
1 kus citron
2 kus vejce
60 gram rozinky
na posypání
na potření
1 kus vejce
Sdílejte recept
Postup
Z uvedeného množství uděláte dvě vánočky. Nejprve si připravíme těsto na omládek. Vemte si velkou mísu a nasypete do ní obě mouky (500 g hladké mouky a 200 g polohrubé)
prstem mouky promíchejte
v míse v moukách uděláme důlek a nalijeme do něj vlažné mléko. Do mléka rozdrobíme kvasnice
ze strany nasypeme do mléka mouky a vytvoříme uprostřed trošku těsta. Nyní jsme si vytvořili omládek, který necháme na teplé a nevětraném místě vykynout (cca půl hoďky)
po půl hodině bychom měli mít vykynutý omládek
do těsta nastrouháme kůru z jednoho umytého citronu
dále přidáme vejce a sůl
přidáme oba cukry
a nakonec přidáme změklé máslo
vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Pokud těsto při hnětení pořád lepí, tak přisypávejte hladkou i polohrubou mouku dle potřeby
odvážíme si rozinky a nasekané mandle
k těstu přisypeme rozinky a mandle a zapracujeme do těsta
těsto posypeme trochou hladké mouky a necháme pod utěrkou vykynout (cca půl hodiny)
vykynuté těsto si rozdělíme na dvě části (dvě vánočky)
z jednoho těsta si uválíme válec a rozdělíme ho na šest dílů
z jednotlivých dílů si uválíme šest malých dlouhých válečků, ze kterých budeme pléct vánočku
způsob pletení si zvolte sami. Já jsem si našel návod na youtube, jak upléct vánočku ze šesti pramenů. Časem dodám návod v podobě článku. Doporučuji Vám pro začátek upléct si ze tří pramenů podklad a potom si upléct ze tří pramenů to samé a dát to na podklad. Upevnit k sobě špejlema a máte hotovo
upletenou vánočku si dáme na pekáč vystlaný pečícím papírem. Necháme alespoň 45 minut kynout
vykynutou vánočku pomašlujte vajíčkem a posypte mandlovými lupínky
pečte v rozehřáté troubě na 160° zhruba 45 minut a nebo dokud nebude vánočka hnědá. Vnitřek vánočky zkoušejte špejlí
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Sladké / Buchty
Způsob přípravy:
kynutí, pečení, hnětení
Typ chodu:
dezert
Příležitost:
vánoce
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Pekli jste kuře? A nesnědli jste ho? Tak tady máte inspiraci na zužitkování masa. Pokud není kuře ex...
Velmi osvěžující pomazánka, kterou jste schopni spořádat jen tak na posezení bez pečiva :-) Doporuču...
Tento hambáč mám spojený s dětstvím, když jsem jezdil za babičkou a dědou do Berouna. Na náměstí tam...
Jeden z mých oblíbených receptů. Je to rychlé, čerstvé a zatraceně dobré. Budete pořád chodit kolem ...
Na maso, které se peče dlouho, je vždycky dobré si počkat. Výpečky jsou skvělé klidně i samotné k pi...
Jednoduchý a relativně rychlý recept, který zasytí celou rodinu a ještě Vám zbyde na další den. Příš...
Nejsem žádný profesionální pekař, ale tohle mě prostě baví. Nehraju na dokonalost, ale na chuť. Tako...
Nejlepší pomocník při nachlazení.