Pracuji...
close

Domácí vánočka

Vánoce si už bez vánočky nedokážu představit.Vždycky ji dostávám od babičky, ale tentokrát jsem se rozhodl si ji udělat sám. Musím říct, že nejtěžší je na vánočce její pletení. Člověk se do toho nesmí zamotat :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
Doba vaření: 1 hodina 30 minut
Ingredience
těsto
min 250 gram mouka polohrubá
42 gram droždí
125 gram máslo
2 špetka sůl
1 kus citron
2 kus vejce
60 gram rozinky
na posypání
na potření
1 kus vejce
Sdílejte recept
Postup
Z uvedeného množství uděláte dvě vánočky. Nejprve si připravíme těsto na omládek. Vemte si velkou mísu a nasypete do ní obě mouky (500 g hladké mouky a 200 g polohrubé)
prstem mouky promíchejte
v míse v moukách uděláme důlek a nalijeme do něj vlažné mléko. Do mléka rozdrobíme kvasnice
ze strany nasypeme do mléka mouky a vytvoříme uprostřed trošku těsta. Nyní jsme si vytvořili omládek, který necháme na teplé a nevětraném místě vykynout (cca půl hoďky)
po půl hodině bychom měli mít vykynutý omládek
do těsta nastrouháme kůru z jednoho umytého citronu
dále přidáme vejce a sůl
přidáme oba cukry
a nakonec přidáme změklé máslo
vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Pokud těsto při hnětení pořád lepí, tak přisypávejte hladkou i polohrubou mouku dle potřeby
odvážíme si rozinky a nasekané mandle
k těstu přisypeme rozinky a mandle a zapracujeme do těsta
těsto posypeme trochou hladké mouky a necháme pod utěrkou vykynout (cca půl hodiny)
vykynuté těsto si rozdělíme na dvě části (dvě vánočky)
z jednoho těsta si uválíme válec a rozdělíme ho na šest dílů
z jednotlivých dílů si uválíme šest malých dlouhých válečků, ze kterých budeme pléct vánočku
způsob pletení si zvolte sami. Já jsem si našel návod na youtube, jak upléct vánočku ze šesti pramenů. Časem dodám návod v podobě článku. Doporučuji Vám pro začátek upléct si ze tří pramenů podklad a potom si upléct ze tří pramenů to samé a dát to na podklad. Upevnit k sobě špejlema a máte hotovo
upletenou vánočku si dáme na pekáč vystlaný pečícím papírem. Necháme alespoň 45 minut kynout
vykynutou vánočku pomašlujte vajíčkem a posypte mandlovými lupínky
pečte v rozehřáté troubě na 160° zhruba 45 minut a nebo dokud nebude vánočka hnědá. Vnitřek vánočky zkoušejte špejlí
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Sladké / Buchty
Způsob přípravy:
kynutí, pečení, hnětení
Typ chodu:
dezert
Příležitost:
vánoce
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...