Pracuji...
close

Medový koláč s tvarohem

tento recept je určen pro milovníky medu a to já určitě jsem. Cokoliv s medem je skvělé a jedinečné. Doporučuji nešetřit mandlemi. Napadlo mě zkusit i pistácie, ale to až přístě :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 1 hodina 20 minut
Ingredience
na vysypání
na vymazání
1 lžíce máslo
na ozdobu
Sdílejte recept
Postup
ještě než začnete dělat tento koláč, tak si vyndejte z ledničky máslo, aby Vám změklo a lépe se s ním pracovalo
vyklepneme si vejce a pomocí šlehače ho ušleháme do pěny. Připravíme si mísu a nasypeme do ní mouku, cukr, změklé máslo a ušlehané vejce
vše důkladně zpracujeme do hladkého těsta. Zpracovávejte nejlépe rukou. Dejte si záležet a pořádně těsto propracujte
připravíme si formu na koláč s průměrem 23 cm (ja ji neměl, tak jsem použil formu na dort s průměrem 28 cm). Vymažeme si formu máslem a vysypeme hladkou moukou
vložíme těsto do formy a pomocí válečku a nebo prstů těsto rozválíme. Používejte na váleček trošku mouky, aby se Vám na něj nelepilo těsto
okraje těsta musí být trošku vyvýšené, alespoň 2 cm, aby Vám nepřetékala náplň. Formu s těstem dáme odpočinout do ledničky a během této doby si připravíme náplň
rozklepneme si tři vejce a oddělíme žloutky od bílků
z bílků si ušleháme sníh
připravíme si větší mísu a smícháme v ní cukr, med a máslo. Důkladně promícháme
dále přidáme žloutky a sníh. Důkladně promícháme
rozřízneme si vanilkový lusk a pomocí nože seškrabeme vnitřní černý prášek z každé půlky lusku do mísy. Zamícháme. Samozřejmě kdo nemá lusk, tak použije vanilkový cukr (né vanilinový)
nakonec přidáme tvaroh
vše důkladně promícháme
vyndáme těsto z ledničky a vidličkou ho propícháme. Rozehřejeme troubu na 180° a dáme péct těsto cca na 15-20 minut. Těsto můžete propíchat i během pečení, když se Vám v něm budou tvořit bubliny
do upeklého těsto nalijeme tvarohový krém až po okraj
koláč posypeme skořicí a mandlemi a dáme zapéct do trouby na 160° cca na hodinu
koláč si při podávání můžete pokapat trošku medu
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
šlehání, pečení, míchání
Typ chodu:
dezert
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...