Pracuji...
close

Medový koláč s tvarohem

tento recept je určen pro milovníky medu a to já určitě jsem. Cokoliv s medem je skvělé a jedinečné. Doporučuji nešetřit mandlemi. Napadlo mě zkusit i pistácie, ale to až přístě :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 1 hodina 20 minut
Ingredience
na vysypání
na vymazání
1 lžíce máslo
na ozdobu
Sdílejte recept
Postup
ještě než začnete dělat tento koláč, tak si vyndejte z ledničky máslo, aby Vám změklo a lépe se s ním pracovalo
vyklepneme si vejce a pomocí šlehače ho ušleháme do pěny. Připravíme si mísu a nasypeme do ní mouku, cukr, změklé máslo a ušlehané vejce
vše důkladně zpracujeme do hladkého těsta. Zpracovávejte nejlépe rukou. Dejte si záležet a pořádně těsto propracujte
připravíme si formu na koláč s průměrem 23 cm (ja ji neměl, tak jsem použil formu na dort s průměrem 28 cm). Vymažeme si formu máslem a vysypeme hladkou moukou
vložíme těsto do formy a pomocí válečku a nebo prstů těsto rozválíme. Používejte na váleček trošku mouky, aby se Vám na něj nelepilo těsto
okraje těsta musí být trošku vyvýšené, alespoň 2 cm, aby Vám nepřetékala náplň. Formu s těstem dáme odpočinout do ledničky a během této doby si připravíme náplň
rozklepneme si tři vejce a oddělíme žloutky od bílků
z bílků si ušleháme sníh
připravíme si větší mísu a smícháme v ní cukr, med a máslo. Důkladně promícháme
dále přidáme žloutky a sníh. Důkladně promícháme
rozřízneme si vanilkový lusk a pomocí nože seškrabeme vnitřní černý prášek z každé půlky lusku do mísy. Zamícháme. Samozřejmě kdo nemá lusk, tak použije vanilkový cukr (né vanilinový)
nakonec přidáme tvaroh
vše důkladně promícháme
vyndáme těsto z ledničky a vidličkou ho propícháme. Rozehřejeme troubu na 180° a dáme péct těsto cca na 15-20 minut. Těsto můžete propíchat i během pečení, když se Vám v něm budou tvořit bubliny
do upeklého těsto nalijeme tvarohový krém až po okraj
koláč posypeme skořicí a mandlemi a dáme zapéct do trouby na 160° cca na hodinu
koláč si při podávání můžete pokapat trošku medu
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
šlehání, pečení, míchání
Typ chodu:
dezert
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Miluju tuhle kombinaci. Je to takovej ten recept, kde pořád chodíte kolem zapékací mísy a uždibujete...
Dělal jsem poprvé a nedělal jsem naposled. Dětem moc chutnalo, až jsem jim to musel brát od huby :-)
Nadýchaná rychlá buchta, do které lze použít mimo třešní i jiné ovoce (jahody, borůvky...).
Pokud na zahrádce pěstujete základní suroviny jako je mrkev, celer, paprika, a pod., tak tento recep...
Asi už si bulky na hambáče kupovat nebudu :-)
Relativně rychlý a jednoduchý recept na skvělé kari. Ke sladkému kari doporučuji indický chléb naan.
Pekli jste kuře? A nesnědli jste ho? Tak tady máte inspiraci na zužitkování masa. Pokud není kuře ex...
Velmi osvěžující pomazánka, kterou jste schopni spořádat jen tak na posezení bez pečiva :-) Doporuču...