Načítání...
X
„ nebojte se něco dobrého uvařit "
menu UVAŘSiSÁM.cz account_circle search

Těsto na pizzu podle J. Olivera | Recept

u tohoto těsta jsem se nechal inspirovat J. Oliverem. Mouku jsem použil pšeničnou hladkou 00 extra. Těsto má díky olivovému oleji výbornou chuť a je krásně vláčné. Použité ingredience jsou na dvě pizzy
Doba přípravy: 1 hodina
Doba vaření: 10 minut
Boublas
Autor receptu
Ingredience
obecně
cukr krystal 1 lžíce
mouka hladká pšeničná min 500 gram
sůl 1 lžička
voda 300 mililitr
olej olivový 2 lžíce
droždí 20 gram
Další informace
Pracnost: Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie: Pečivo / Těsta
Způsob přípravy: pečení, hnětení, kynutí
Typ chodu: oběd, večeře
Původ: Itálie
Postup
Krok 1
připravíme si větší mísu, do které nasypeme asi tak 200 gramů mouky. Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj kvasnice. Kvasnice posypeme cukrem, který je aktivuje :-)
Krok 2
zalijeme kvasnice trochou teplé vody a necháme vzejít kvásek. Nic nemícháme
Krok 3
kvásek by měl vzejít zhruba do pěti minut. Necháme ale odležet deset minut
Krok 4
ke kvásku přilijeme olivový olej
Krok 5
přisypeme sůl
Krok 6
dolijeme zbytek vody a hnětením začneme vypracovávat hladké a nelepící se těsto. Já zpracovávám těsto rukou
Krok 7
důkladně hněteme a přisypáváme mouku, dokud těsto nepřestane lepit. Mouku přidávejte vždy po troškách a s těstem si pohrajte :-)
Krok 8
zpracované těsto nechte pod utěrkou, na teplém, nevětraném místě vykynout. Nechte kynout alespoň půl hodiny
Krok 9
těsto rozdělte na dvě půlky. Jednu si můžete dát do ledničky, zabalenou do potravinářské fólie. Druhou půlku dejte na pekáč, vystlaný pečícím papírem. Prsty opatrně rozprostřeme těsto po celé ploše pekáče. Samozřejmě můžete těsto rozválet na pomoučeném vale a nebo si s ním poházet :-) Záleží na Vás
Krok 10
těsto si ozdobíme dle své vlastní chuti a fantasie. Já jsem použil domácí pomodoro, mozzarellu a šunku
Krok 11
pizzu pečeme na 250° cca 10 minut a nebo dokud nebudou okraje lehce nahnědlé
Sdílejte recept