Pracuji...
close

Bramborové placky

receptů z brambor není nikdy dost. Bramborové placky patří mezi staročeské recepty a s dobrým sádlem a škvarky je to výborná pochoutka
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Doba přípravy: 1 hodina
Doba vaření: 1 hodina
Ingredience
těsto
1 kilogram brambory
min 1 špetka sůl
na posypání
podle chuti
1/2 hrnek škvarky
na potření
Sdílejte recept
Postup
brambory si uvaříme ve slupce s trochou soli. Je dobré si je nechat do druhého dne odpočinout. Potom brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo
brambory trošku osolíme, přisypeme mouku a začneme zpracovávat těsto
těsto propracujte důkladně, nejlépe rukama. Těsto by nemělo lepit. Mouky by mělo být tolik, jako je váha jedné třetiny brambor
těsto na valu vyválejte na dlouhý váleček. Těsto při práci lehce podsypávejte moukou
těsto nakrájejte na menší kousky, ze kterých následně budete válet tenké placky. Při válení si těsto lehce podsypávejte moukou
jednotlivé placky pečte na suché pánvi. Mě se osvědčila keramická pánev. Pečte maximálně 5 minut z každé strany a nebo do lehkého zhnědnutí. Pokud by jste pekli moc dlouho, placka by byla tvrdší. Zbylou zpečenou mouku z pánve průběžně odstraňujte
hotovou teplou placku potírejte rozehřátým sádlem. Pro lepší chuť přidejte do těsta nakrájené škvarky. Placky jsou dobré i na sladko, například s cukrem a mákem
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení
Typ chodu:
svačina
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...