Načítání...
close

Rajčatová polévka

poctivá polévka z čerstvých rajčat, dochucená čerstvou bazalkou. Pokud máte rajčata ze zahrádky, tak neváhejte a tuto polévku určitě vyzkoušejte
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 50 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 9 let
Ingredience
obecně
1 kus cibule
600 gram rajčata
3 stroužek česnek
1 hrst bazalka
500 mililitr vývar kuřecí
5 lžíce olej olivový
min 1 špetka sůl
Sdílejte recept
Postup
nejprve si omyjeme rajčata a zbavíme slupky, abychom neměli v polévce srolovanou a špatně rozkousatelnou slupku
rajčata tedy nejdříve nařízneme na spodní části a vložíme do mísy. Vyřízneme kříž, né moc hluboký
do mísy nalijeme vroucí vodu a necháme cca 5 minut uležet. A nebo do té doby, kdy se nám začne slupka odloupávat
po pár minutách se nám slupka sama začne odloupávat
spařená rajčata opatrně zbavíme slupky
pomocí malého nože zbavíme rajče zbytku od šťopky
Doporučuji pracovat s rajčaty ve hlubokém talíři, jelikož při práci s rajčetem se nám z něj uvolňujě šťáva a tu pak slijeme do polévky
nakrájíme si nadrobno cibuli a česnek
připravíme si střední hrnec a rozpálíme ho na střední teplotu. Přilijeme olej a přisypeme cibuli a česnek. Zeleninu jemně zesklovatíme, zhruba 3 minuty
potom přidáme rajčata, které pomocí vařečky rozmačkáme
dále přidáme nasekanou bazalku, trošku osolíme, opeříme, zamícháme a cca 15 minut smažíme
po 15ti minutách přihodíme toastový chléb (a nebo veku či bagetu), přilijeme trochu vývaru, rozmícháme a vaříme dalších 25 minut. Vývar nemusíte dávat všechen. Stačí tolik, aby bylo nad vekou pár milimetrů tekutiny
hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a máme hotovo. Dosolíme, dopepříme a podáváme s troškou čerstvé bazalky a bílým pečivem. Kdo nechce, tak polévku nemixuje
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Itálie