Pracuji...
close

Červená čočka s opečenou cuketou

tento recept vznikl úplně náhodou. Prostě jsem si takhle jednou dělal červenou čočku s mrkvi a v troubě jsem si nezávisle pekl cuketu. Na konci toho všeho mi připadalo dobrý tyto chutě spojit a vzniklo něco skvělýho. Možná tomu nebude věřit, ale tohle spojení chutí je jedno z nejlepších, co jsem kdy jedl a za tim si stojim :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 50 minut
Ingredience
obecně
1 kus mrkev
1 kus cibule
2-3 lžíce vepřové sádlo
1-2 lžíce libeček
min 1 špetka sůl
na pečení
min 1 špetka sůl
1/2 kus cuketa
Sdílejte recept
Postup
nejdříve začneme s opečením cukety. Bude se péct zhruba 45 minut a v tomto čase si zatím připravíme čočku. Začneme tedy tím, že si cuketu nakrájíme na plátky, max 1 cm tlusté
připravíme si pekáč, vymažeme ho olejem a poklademe na něj plátky cukety. Plátky osolíme, opepříme a pokud máme nějaké zajímavé koření, tak taky přidáme. Já jsem použil staročeské koření, které dodalo cuketě zajímavou chuť. Cuketu vložíme do trouby a pečeme zhruba 40 minut na 180°
nyní si oloupeme mrkev a nakrájíme ji na malé kousky. Nejlépe tenké půlměsíčky
připravíme si pánev a dáme si do ní na střední teplotu rozpálit sádlo. Přidáme mrkev a zamícháme. Smažíme zhruba 5 minut
přihodíme k mrkvi cibuli a zamícháme. Cibule se přihazuje déle, jelikož karamelizuje dříve nežli mrkev. Zeleninu smažíme do té doby, kdy nám začne lehce hnědnout
k lehce zhnědlé zelenině přilijeme vývar, zamícháme a přivedeme k varu
do pánve přisypeme čočku a zamícháme. Vaříme do té doby, dokud čočka nenasaje tekutinu a nezměkne
pokud by se Vám zdálo, ze je v pánvi málo tekutiny a čočka je ještě tvrdší, tak přilijte ještě trošku vývaru nebo vodu a zamíchejte
vaříme hezky do měkka. Červená čočka se moc dlouho nevaří. Vetšinou stačí okolo 10-15 minut
k uvařené čočce přisypeme nasekaný libeček (nebo petrželovou nať) a vypneme plotnu. Lehce zamícháme
z trouby vyndáme opečenou cuketu
připravíme si talíř, na který vyndáme cuketu. Cuketu nakrájíme na malé kousky. Na talíři to děláme z toho důvodu, že při krájení pouští cuketa tekutinu a ta nám zůstane na talíři. Tekutinu potom můžeme jednoduše slít k čočce
celý obsah talíře (cuketa a šťáva z cukety) vysypeme k čočce a lehce zamícháme. Dosolíme, dopepříme a běžíme se radovat :-)
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, pečení
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Někdy Vám v lednici leží obyčejné suroviny, jejichž spojením připravíte něco neobyčejného. Pro tento...
Těžko popsat tu skvělou chuť. Kari dodá pomazánce dokonalý nádech a ve spojení s lučinou je to skvěl...
Velmi zdravá a vydatná snídaně, která Vás zasytí na dlouhou dobu. Nebojte se experimentovat s různým...
Nejjednodušší zpracování úrody červeného rybízu. A v prosinci na slepení lineckého cukroví jinou mar...
Svěží letní salát, který si zaslouží pouze čerstvé ingredience. Pokud se v létě nechcete přejídat, t...
Chutný zákusek z křehkého těsta plný ovoce. Vytvořte si doma obdobu oblíbené pochoutky ze známého ře...
Na internetu mě recept hned zaujal, i když jsem si nedokázal představit jeho chuť. Musím říct, že vý...
V jednoduchosti je krása. Tento recept je ze základních surovin a zvládne ho opravdu každý. A ještě ...