X

UVAŘSISÁM.cz

nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?
Červená čočka s opečenou cuketou
Načítám...
tento recept vznikl úplně náhodou. Prostě jsem si takhle jednou dělal červenou čočku s mrkvi a v troubě jsem si nezávisle pekl cuketu. Na konci toho všeho mi připadalo dobrý tyto chutě spojit a vzniklo něco skvělýho. Možná tomu nebude věřit, ale tohle spojení chutí je jedno z nejlepších, co jsem kdy jedl a za tim si stojim :-)
Příprava 15 minut
Vaření 50 minut
Pracnost: Recept zvládne každý
Kategorie: Luštěniny / Čočka
Druh přípravy: smažení, pečení
Typ chodu: oběd, večeře
Původ: Česko
Ingredience
na pečení
cuketa 1/2 ks
olej slunečnicový 2 lžíce
pepř černý drcený min 1 špetka
sůl min 1 špetka
obecně
cibule 1 ks
čočka červená 250 g
libeček 1-2 lžíce
mrkev 1 ks
pepř černý drcený min 1 špetka
sůl min 1 špetka
vepřové sádlo 2-3 lžíce
vývar kuřecí 1/2 l
Postup
nejdříve začneme s opečením cukety. Bude se péct zhruba 45 minut a v tomto čase si zatím připravíme čočku. Začneme tedy tím, že si cuketu nakrájíme na plátky, max 1 cm tlusté
připravíme si pekáč, vymažeme ho olejem a poklademe na něj plátky cukety. Plátky osolíme, opepříme a pokud máme nějaké zajímavé koření, tak taky přidáme. Já jsem použil staročeské koření, které dodalo cuketě zajímavou chuť. Cuketu vložíme do trouby a pečeme zhruba 40 minut na 180°
nyní si oloupeme mrkev a nakrájíme ji na malé kousky. Nejlépe tenké půlměsíčky
připravíme si pánev a dáme si do ní na střední teplotu rozpálit sádlo. Přidáme mrkev a zamícháme. Smažíme zhruba 5 minut
přihodíme k mrkvi cibuli a zamícháme. Cibule se přihazuje déle, jelikož karamelizuje dříve nežli mrkev. Zeleninu smažíme do té doby, kdy nám začne lehce hnědnout
k lehce zhnědlé zelenině přilijeme vývar, zamícháme a přivedeme k varu
do pánve přisypeme čočku a zamícháme. Vaříme do té doby, dokud čočka nenasaje tekutinu a nezměkne
pokud by se Vám zdálo, ze je v pánvi málo tekutiny a čočka je ještě tvrdší, tak přilijte ještě trošku vývaru nebo vodu a zamíchejte
vaříme hezky do měkka. Červená čočka se moc dlouho nevaří. Vetšinou stačí okolo 10-15 minut
k uvařené čočce přisypeme nasekaný libeček (nebo petrželovou nať) a vypneme plotnu. Lehce zamícháme
z trouby vyndáme opečenou cuketu
připravíme si talíř, na který vyndáme cuketu. Cuketu nakrájíme na malé kousky. Na talíři to děláme z toho důvodu, že při krájení pouští cuketa tekutinu a ta nám zůstane na talíři. Tekutinu potom můžeme jednoduše slít k čočce
celý obsah talíře (cuketa a šťáva z cukety) vysypeme k čočce a lehce zamícháme. Dosolíme, dopepříme a běžíme se radovat :-)
Komentáře
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit...
690 bodů
Facebook
Twitter