Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Dnes je 26.04.2019 a svátek má Oto

Červená čočka s opečenou cuketou

tento recept vznikl úplně náhodou. Prostě jsem si takhle jednou dělal červenou čočku s mrkvi a v troubě jsem si nezávisle pekl cuketu. Na konci toho všeho mi připadalo dobrý tyto chutě spojit a vzniklo něco skvělýho. Možná tomu nebude věřit, ale tohle spojení chutí je jedno z nejlepších, co jsem kdy jedl a za tim si stojim :-)
Příprava
15
minut
Vaření
50
minut
Ingredience
obecně
na pečení
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
nejdříve začneme s opečením cukety. Bude se péct zhruba 45 minut a v tomto čase si zatím připravíme čočku. Začneme tedy tím, že si cuketu nakrájíme na plátky, max 1 cm tlusté
2. krok
připravíme si pekáč, vymažeme ho olejem a poklademe na něj plátky cukety. Plátky osolíme, opepříme a pokud máme nějaké zajímavé koření, tak taky přidáme. Já jsem použil staročeské koření, které dodalo cuketě zajímavou chuť. Cuketu vložíme do trouby a pečeme zhruba 40 minut na 180°
3. krok
nyní si oloupeme mrkev a nakrájíme ji na malé kousky. Nejlépe tenké půlměsíčky
4. krok
připravíme si pánev a dáme si do ní na střední teplotu rozpálit sádlo. Přidáme mrkev a zamícháme. Smažíme zhruba 5 minut
5. krok
přihodíme k mrkvi cibuli a zamícháme. Cibule se přihazuje déle, jelikož karamelizuje dříve nežli mrkev. Zeleninu smažíme do té doby, kdy nám začne lehce hnědnout
6. krok
k lehce zhnědlé zelenině přilijeme vývar, zamícháme a přivedeme k varu
7. krok
do pánve přisypeme čočku a zamícháme. Vaříme do té doby, dokud čočka nenasaje tekutinu a nezměkne
8. krok
pokud by se Vám zdálo, ze je v pánvi málo tekutiny a čočka je ještě tvrdší, tak přilijte ještě trošku vývaru nebo vodu a zamíchejte
9. krok
vaříme hezky do měkka. Červená čočka se moc dlouho nevaří. Vetšinou stačí okolo 10-15 minut
10. krok
k uvařené čočce přisypeme nasekaný libeček (nebo petrželovou nať) a vypneme plotnu. Lehce zamícháme
11. krok
z trouby vyndáme opečenou cuketu
12. krok
připravíme si talíř, na který vyndáme cuketu. Cuketu nakrájíme na malé kousky. Na talíři to děláme z toho důvodu, že při krájení pouští cuketa tekutinu a ta nám zůstane na talíři. Tekutinu potom můžeme jednoduše slít k čočce
13. krok
celý obsah talíře (cuketa a šťáva z cukety) vysypeme k čočce a lehce zamícháme. Dosolíme, dopepříme a běžíme se radovat :-)
Statistika
Načítám...
Způsob přípravy
  • smažení
  • pečení
Typ chodu
  • oběd
  • večeře
Původ receptu
  • Česko
Kategorie / Podkategorie
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku