Načítání...
close

Kuřecí stehna na houbách

Dostalo se mi letos čerstvých hub a proto jsem vymyslel tento recept s kuřecími stehny. Omáčka je založena na poctivé přípravě, kdy jsem se snažil vytáhnout z každé ingredience tu nejsilnější chuť a proto je omáčka velice silná na chuť. A jelikož je to na houbách, tak za žádných okolností s houbami nešetřete :-)
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 1 hodina 30 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 9 let
Ingredience
obecně
3-4 kus cibule
3-4 stroužek česnek
min 400 gram houby
100 gram špek
1 lžíce kmín drcený
1 hrst libeček
min 1 špetka sůl
na smažení
4 lžíce máslo
na zahuštění
3 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
rozpálíme si větší hrnec na střední teplotu. Přidáme olej a máslo. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a dáme do hrnce kůží dolu. Smažíme dohněda
než se nám osmaží jedna strana stehen, tak si nakrájíme cibuli nadrobno
pokud máme stehna z jedné strany osmažená, tak je obrátíme a smažíme dále
asi tak po pěti minutách smažení přihodíme cibuli. Snažte se občas cibuli procpat pod stehna, dokud se všechna nezesmaží na menší objem. Smažíme dokud nezačne cibule hnědnout
během smažení si omyjte houby a nakrájejte na menší kousky. Já jsem použil hříbky a pak jsem měl zbytek žampionů
ze zhnědlé cibule vyndáme stehna někam na talíř
přisypeme do hrnce kmín, zamícháme a smažíme dále
cibuli smažíme do té doby, dokud nebude krásně hnědá. Nevadí, když se Vám trošku začne přichytávat
během smažení cibule si můžeme nakrájet špek na kostičky
ke hnědé cibuli přihodíme houby a špek. Vše spolu zamícháme. Smažíme zhruba 5 minut s občasným mícháním
přihodíme česnek, zamícháme a smažíme další 3 minuty
do hrnce nalijeme vývar a zamícháme. Snažte se ode dna seškrabat výpečky, dodají omáčce sílu
vrátíme stehna zpět do omáčky, přiklopíme poklicí a vaříme cca 45 minut
z mouky a másla si připravíme máslovou jíšku
po dlouhém vařením zase vyndáme stehna z omáčky. Vyndavejte je opatrně, jelikož teď budou krásně křehká
v hrnci teď máte krásně tmavou a silnou omáčku, kterou zahustíme jíškou. Přidejte nejprve trošku jíšky a chvilku vařte. Pokud Vám hustota nevyhovuje, tak přidejte další jíšku a zase chvilku vařte. Pokud jste s hustotou omáčky spokojený, tak ji vařte ještě dalších 15 minut, aby se mouka pořádně provařila
nakonec přidejte nakrájený libeček nebo petrželovou nať, zamíchejte, dosolte, dopepřete a podávejte
jako přílohu doporučuji těstoviny, houskový knedlík, rýži, apod.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko