Načítání...
X
„ nebojte se něco dobrého uvařit "
menu UVAŘSiSÁM.cz account_circle search

Kuřecí stehna na houbách | Recept

Dostalo se mi letos čerstvých hub a proto jsem vymyslel tento recept s kuřecími stehny. Omáčka je založena na poctivé přípravě, kdy jsem se snažil vytáhnout z každé ingredience tu nejsilnější chuť a proto je omáčka velice silná na chuť. A jelikož je to na houbách, tak za žádných okolností s houbami nešetřete :-)
Autor receptu
Stáří receptu: 8 let
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 1 hodina 30 minut
Ingredience
obecně
3-4 kus cibule
3-4 stroužek česnek
min 400 gram houby
100 gram špek
1 lžíce kmín drcený
1 hrst libeček
min 1 špetka sůl
na smažení
4 lžíce máslo
na zahuštění
3 lžíce máslo
Další informace
Pracnost: Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy: smažení, vaření
Typ chodu: oběd, večeře
Původ: Česko
Krok 1
rozpálíme si větší hrnec na střední teplotu. Přidáme olej a máslo. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a dáme do hrnce kůží dolu. Smažíme dohněda
Krok 2
než se nám osmaží jedna strana stehen, tak si nakrájíme cibuli nadrobno
Krok 3
pokud máme stehna z jedné strany osmažená, tak je obrátíme a smažíme dále
Krok 4
asi tak po pěti minutách smažení přihodíme cibuli. Snažte se občas cibuli procpat pod stehna, dokud se všechna nezesmaží na menší objem. Smažíme dokud nezačne cibule hnědnout
Krok 5
během smažení si omyjte houby a nakrájejte na menší kousky. Já jsem použil hříbky a pak jsem měl zbytek žampionů
Krok 6
ze zhnědlé cibule vyndáme stehna někam na talíř
Krok 7
přisypeme do hrnce kmín, zamícháme a smažíme dále
Krok 8
cibuli smažíme do té doby, dokud nebude krásně hnědá. Nevadí, když se Vám trošku začne přichytávat
Krok 9
během smažení cibule si můžeme nakrájet špek na kostičky
Krok 10
ke hnědé cibuli přihodíme houby a špek. Vše spolu zamícháme. Smažíme zhruba 5 minut s občasným mícháním
Krok 11
přihodíme česnek, zamícháme a smažíme další 3 minuty
Krok 12
do hrnce nalijeme vývar a zamícháme. Snažte se ode dna seškrabat výpečky, dodají omáčce sílu
Krok 13
vrátíme stehna zpět do omáčky, přiklopíme poklicí a vaříme cca 45 minut
Krok 14
z mouky a másla si připravíme máslovou jíšku
Krok 15
po dlouhém vařením zase vyndáme stehna z omáčky. Vyndavejte je opatrně, jelikož teď budou krásně křehká
Krok 16
v hrnci teď máte krásně tmavou a silnou omáčku, kterou zahustíme jíškou. Přidejte nejprve trošku jíšky a chvilku vařte. Pokud Vám hustota nevyhovuje, tak přidejte další jíšku a zase chvilku vařte. Pokud jste s hustotou omáčky spokojený, tak ji vařte ještě dalších 15 minut, aby se mouka pořádně provařila
Krok 17
nakonec přidejte nakrájený libeček nebo petrželovou nať, zamíchejte, dosolte, dopepřete a podávejte
Krok 18
jako přílohu doporučuji těstoviny, houskový knedlík, rýži, apod.