X

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Kuřecí stehna na houbách
Popis receptu
Dostalo se mi letos čerstvých hub a proto jsem vymyslel tento recept s kuřecími stehny. Omáčka je založena na poctivé přípravě, kdy jsem se snažil vytáhnout z každé ingredience tu nejsilnější chuť a proto je omáčka velice silná na chuť. A jelikož je to na houbách, tak za žádných okolností s houbami nešetřete :-)
Příprava 15 minut
Vaření 90 minut
Ingredience
Ingredience
na smažení
máslo 4 lžíce
olej slunečnicový 5 lžíce
na zahuštění
máslo 3 lžíce
mouka hladká 3 lžíce
obecně
česnek 3-4 stroužek
cibule 3-4 ks
houby min 400 g
kmín drcený 1 lžíce
kuřecí stehna 3 ks
libeček 1 hrst
pepř černý drcený min 1 špetka
špek 100 g
sůl min 1 špetka
vývar kuřecí 1 l
Postup
1. rozpálíme si větší hrnec na střední teplotu. Přidáme olej a máslo. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a dáme do hrnce kůží dolu. Smažíme dohněda
2. než se nám osmaží jedna strana stehen, tak si nakrájíme cibuli nadrobno
3. pokud máme stehna z jedné strany osmažená, tak je obrátíme a smažíme dále
4. asi tak po pěti minutách smažení přihodíme cibuli. Snažte se občas cibuli procpat pod stehna, dokud se všechna nezesmaží na menší objem. Smažíme dokud nezačne cibule hnědnout
5. během smažení si omyjte houby a nakrájejte na menší kousky. Já jsem použil hříbky a pak jsem měl zbytek žampionů
6. ze zhnědlé cibule vyndáme stehna někam na talíř
7. přisypeme do hrnce kmín, zamícháme a smažíme dále
8. cibuli smažíme do té doby, dokud nebude krásně hnědá. Nevadí, když se Vám trošku začne přichytávat
9. během smažení cibule si můžeme nakrájet špek na kostičky
10. ke hnědé cibuli přihodíme houby a špek. Vše spolu zamícháme. Smažíme zhruba 5 minut s občasným mícháním
11. přihodíme česnek, zamícháme a smažíme další 3 minuty
12. do hrnce nalijeme vývar a zamícháme. Snažte se ode dna seškrabat výpečky, dodají omáčce sílu
13. vrátíme stehna zpět do omáčky, přiklopíme poklicí a vaříme cca 45 minut
14. z mouky a másla si připravíme máslovou jíšku
15. po dlouhém vařením zase vyndáme stehna z omáčky. Vyndavejte je opatrně, jelikož teď budou krásně křehká
16. v hrnci teď máte krásně tmavou a silnou omáčku, kterou zahustíme jíškou. Přidejte nejprve trošku jíšky a chvilku vařte. Pokud Vám hustota nevyhovuje, tak přidejte další jíšku a zase chvilku vařte. Pokud jste s hustotou omáčky spokojený, tak ji vařte ještě dalších 15 minut, aby se mouka pořádně provařila
17. nakonec přidejte nakrájený libeček nebo petrželovou nať, zamíchejte, dosolte, dopepřete a podávejte
18. jako přílohu doporučuji těstoviny, houskový knedlík, rýži, apod.
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Návštěva
Načítání...
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
Facebook