Uvař si sám

... nebojte se něco dobrého uvařit

Kuřecí stehna na houbách

„Dostalo se mi letos čerstvých hub a proto jsem vymyslel tento recept s kuřecími stehny. Omáčka je založena na poctivé přípravě, kdy jsem se snažil vytáhnout z každé ingredience tu nejsilnější chuť a proto je omáčka velice silná na chuť. A jelikož je to na houbách, tak za žádných okolností s houbami nešetřete :-)“
Příprava
15
minut
Vaření
90
minut
Ingredience
obecně
na smažení
na zahuštění
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
rozpálíme si větší hrnec na střední teplotu. Přidáme olej a máslo. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a dáme do hrnce kůží dolu. Smažíme dohněda
2. krok
než se nám osmaží jedna strana stehen, tak si nakrájíme cibuli nadrobno
3. krok
pokud máme stehna z jedné strany osmažená, tak je obrátíme a smažíme dále
4. krok
asi tak po pěti minutách smažení přihodíme cibuli. Snažte se občas cibuli procpat pod stehna, dokud se všechna nezesmaží na menší objem. Smažíme dokud nezačne cibule hnědnout
5. krok
během smažení si omyjte houby a nakrájejte na menší kousky. Já jsem použil hříbky a pak jsem měl zbytek žampionů
6. krok
ze zhnědlé cibule vyndáme stehna někam na talíř
7. krok
přisypeme do hrnce kmín, zamícháme a smažíme dále
8. krok
cibuli smažíme do té doby, dokud nebude krásně hnědá. Nevadí, když se Vám trošku začne přichytávat
9. krok
během smažení cibule si můžeme nakrájet špek na kostičky
10. krok
ke hnědé cibuli přihodíme houby a špek. Vše spolu zamícháme. Smažíme zhruba 5 minut s občasným mícháním
11. krok
přihodíme česnek, zamícháme a smažíme další 3 minuty
12. krok
do hrnce nalijeme vývar a zamícháme. Snažte se ode dna seškrabat výpečky, dodají omáčce sílu
13. krok
vrátíme stehna zpět do omáčky, přiklopíme poklicí a vaříme cca 45 minut
14. krok
z mouky a másla si připravíme máslovou jíšku
15. krok
po dlouhém vařením zase vyndáme stehna z omáčky. Vyndavejte je opatrně, jelikož teď budou krásně křehká
16. krok
v hrnci teď máte krásně tmavou a silnou omáčku, kterou zahustíme jíškou. Přidejte nejprve trošku jíšky a chvilku vařte. Pokud Vám hustota nevyhovuje, tak přidejte další jíšku a zase chvilku vařte. Pokud jste s hustotou omáčky spokojený, tak ji vařte ještě dalších 15 minut, aby se mouka pořádně provařila
17. krok
nakonec přidejte nakrájený libeček nebo petrželovou nať, zamíchejte, dosolte, dopepřete a podávejte
18. krok
jako přílohu doporučuji těstoviny, houskový knedlík, rýži, apod.
Způsob přípravy
  • smažení
  • vaření
Typ chodu
  • oběd
  • večeře
Původ receptu
  • Česko
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku