Pracuji...
close

Dušené bílé hlávkové zelí

Zelí dělá každý různě. Někdo z pytlíku, někdo z konzervy. Já už si nedokážu představit dělat zelí jinak, nežli z čerstvé hlávky. Líbí se mi na tom ta skvělá čerstvá vůně a hlavně to, že si můžu zelí podusit do požadované měkkosti.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Ingredience
obecně
1 hlávka zelí bílé
2 kus cibule
min 1 lžíce ocet
min 1 lžíce cukr krystal
min 1 lžička sůl
1 lžíce kmín drcený
na smažení
na zahuštění
1-2 kus brambory
Sdílejte recept
Postup
nejprve si nakrájíme cibuli nadrobno
připravíme si větší hrnec, rozpálíme ho na střední teplotu, přidáme sádlo a cibuli, zamícháme a smažíme dohněda
zatímco se nám smaží cibulka si připravíme zelí. Pokud není hlávka dokonale čistá a čerstvá, tak odebereme 2-3 vrchní listy. Potom menším nožem vyřízneme tvrdý košťál
začneme zelí krouhat/krájet na menší kousky. Čím menší kousky budou, tím kratší dobu se zelí bude dusit
nejprve se Vám bude zdát, že se všechno zelí nemůže do hrnce vejít, ale jak se bude dusit, tak začne ztrácet vodu a zmenšovat svůj objem
když nám začne cibulka hnědnout, tak k ní přisypeme kmín. Zamícháme a smažíme dále
až bude cibulka dostatečně hnědá, tak přidáme první várku nakrájeného zelí. Zatím nemusíte míchat, stejně by to šlo obtížně a zelí by Vám padalo všude okolo :-) Přilijeme trochu vody (alespoň 5 cm ode dna hrnce) a dusíme pod pokličkou. Postupem času začne zelí měknout a zmenšovat svůj objem. Až se tak stane, zamícháme změklé zelí s cibulkou a přisypeme další várku. Takhle pokračujeme, dokud nebude v hrnci všechno zelí. Občas doléváme vodu
začneme s dochucováním. Do hrnce přidáme trochu octa, cukru a soli. Zamícháme a ochutnáme. Přisypáváme dle chuti. Raději nejprve méně a postupem času opakovat. Já mám rád sladkokyselé zelí
dusíme, dokud není zelí měkké. Já nemám rád úplně rozvařené zelí. Raději ho dusím na skus, abych ho v puse cítil. Ke konci dušení musíme zelí zahustit. Je dobré, když už se Vám zdá zelí měkké, tak sundat pokličku a odpařit přebytečnou vodu (ale ne úplně všechnu). Zahušťovat budeme syrovou bramborou. Oloupeme si tedy bramboru a na struhadle si ji na jemno nastrouháme
bramboru přidáme ho hrnce a důkladně zamícháme. Povaříme alespoň 5 minut. Dochutíme, vypneme plotnu a podáváme nejlépe ke kachýnce :-)
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, dušení
Typ chodu:
příloha
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...