X
UVAŘSISÁM.cz
nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?

Dušené bílé hlávkové zelí

Načítám...
Zelí dělá každý různě. Někdo z pytlíku, někdo z konzervy. Já už si nedokážu představit dělat zelí jinak, nežli z čerstvé hlávky. Líbí se mi na tom ta skvělá čerstvá vůně a hlavně to, že si můžu zelí podusit do požadované měkkosti.
Příprava 30 minut
Vaření 120 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Ze zahrádky / Zelenina
Druh přípravy: smažení, dušení
Typ chodu: příloha
Původ: Česko

Ingredience

na smažení
vepřové sádlo 5 lžíce
na zahuštění
brambory 1-2 ks
obecně
cibule 2 ks
cukr krystal min 1 lžíce
kmín drcený 1 lžíce
ocet min 1 lžíce
sůl min 1 lžička
zelí bílé 1 hlávka

Postup

nejprve si nakrájíme cibuli nadrobno
připravíme si větší hrnec, rozpálíme ho na střední teplotu, přidáme sádlo a cibuli, zamícháme a smažíme dohněda
zatímco se nám smaží cibulka si připravíme zelí. Pokud není hlávka dokonale čistá a čerstvá, tak odebereme 2-3 vrchní listy. Potom menším nožem vyřízneme tvrdý košťál
začneme zelí krouhat/krájet na menší kousky. Čím menší kousky budou, tím kratší dobu se zelí bude dusit
nejprve se Vám bude zdát, že se všechno zelí nemůže do hrnce vejít, ale jak se bude dusit, tak začne ztrácet vodu a zmenšovat svůj objem
když nám začne cibulka hnědnout, tak k ní přisypeme kmín. Zamícháme a smažíme dále
až bude cibulka dostatečně hnědá, tak přidáme první várku nakrájeného zelí. Zatím nemusíte míchat, stejně by to šlo obtížně a zelí by Vám padalo všude okolo :-) Přilijeme trochu vody (alespoň 5 cm ode dna hrnce) a dusíme pod pokličkou. Postupem času začne zelí měknout a zmenšovat svůj objem. Až se tak stane, zamícháme změklé zelí s cibulkou a přisypeme další várku. Takhle pokračujeme, dokud nebude v hrnci všechno zelí. Občas doléváme vodu
začneme s dochucováním. Do hrnce přidáme trochu octa, cukru a soli. Zamícháme a ochutnáme. Přisypáváme dle chuti. Raději nejprve méně a postupem času opakovat. Já mám rád sladkokyselé zelí
dusíme, dokud není zelí měkké. Já nemám rád úplně rozvařené zelí. Raději ho dusím na skus, abych ho v puse cítil. Ke konci dušení musíme zelí zahustit. Je dobré, když už se Vám zdá zelí měkké, tak sundat pokličku a odpařit přebytečnou vodu (ale ne úplně všechnu). Zahušťovat budeme syrovou bramborou. Oloupeme si tedy bramboru a na struhadle si ji na jemno nastrouháme
bramboru přidáme ho hrnce a důkladně zamícháme. Povaříme alespoň 5 minut. Dochutíme, vypneme plotnu a podáváme nejlépe ke kachýnce :-)
Komentáře
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit...
Facebook
Twitter