Načítání...
X
„ nebojte se něco dobrého uvařit "
menu UVAŘSiSÁM.cz account_circle search

Dušené bílé hlávkové zelí | Recept

Zelí dělá každý různě. Někdo z pytlíku, někdo z konzervy. Já už si nedokážu představit dělat zelí jinak, nežli z čerstvé hlávky. Líbí se mi na tom ta skvělá čerstvá vůně a hlavně to, že si můžu zelí podusit do požadované měkkosti.
Autor receptu
Stáří receptu: 8 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Ingredience
obecně
1 hlávka zelí bílé
2 kus cibule
min 1 lžíce ocet
min 1 lžíce cukr krystal
min 1 lžička sůl
1 lžíce kmín drcený
na smažení
na zahuštění
1-2 kus brambory
Další informace
Pracnost: Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy: smažení, dušení
Typ chodu: příloha
Původ: Česko
Krok 1
nejprve si nakrájíme cibuli nadrobno
Krok 2
připravíme si větší hrnec, rozpálíme ho na střední teplotu, přidáme sádlo a cibuli, zamícháme a smažíme dohněda
Krok 3
zatímco se nám smaží cibulka si připravíme zelí. Pokud není hlávka dokonale čistá a čerstvá, tak odebereme 2-3 vrchní listy. Potom menším nožem vyřízneme tvrdý košťál
Krok 4
začneme zelí krouhat/krájet na menší kousky. Čím menší kousky budou, tím kratší dobu se zelí bude dusit
Krok 5
nejprve se Vám bude zdát, že se všechno zelí nemůže do hrnce vejít, ale jak se bude dusit, tak začne ztrácet vodu a zmenšovat svůj objem
Krok 6
když nám začne cibulka hnědnout, tak k ní přisypeme kmín. Zamícháme a smažíme dále
Krok 7
až bude cibulka dostatečně hnědá, tak přidáme první várku nakrájeného zelí. Zatím nemusíte míchat, stejně by to šlo obtížně a zelí by Vám padalo všude okolo :-) Přilijeme trochu vody (alespoň 5 cm ode dna hrnce) a dusíme pod pokličkou. Postupem času začne zelí měknout a zmenšovat svůj objem. Až se tak stane, zamícháme změklé zelí s cibulkou a přisypeme další várku. Takhle pokračujeme, dokud nebude v hrnci všechno zelí. Občas doléváme vodu
Krok 8
začneme s dochucováním. Do hrnce přidáme trochu octa, cukru a soli. Zamícháme a ochutnáme. Přisypáváme dle chuti. Raději nejprve méně a postupem času opakovat. Já mám rád sladkokyselé zelí
Krok 9
dusíme, dokud není zelí měkké. Já nemám rád úplně rozvařené zelí. Raději ho dusím na skus, abych ho v puse cítil. Ke konci dušení musíme zelí zahustit. Je dobré, když už se Vám zdá zelí měkké, tak sundat pokličku a odpařit přebytečnou vodu (ale ne úplně všechnu). Zahušťovat budeme syrovou bramborou. Oloupeme si tedy bramboru a na struhadle si ji na jemno nastrouháme
Krok 10
bramboru přidáme ho hrnce a důkladně zamícháme. Povaříme alespoň 5 minut. Dochutíme, vypneme plotnu a podáváme nejlépe ke kachýnce :-)