X

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Dušené bílé hlávkové zelí
Načítám...
Popis receptu
Zelí dělá každý různě. Někdo z pytlíku, někdo z konzervy. Já už si nedokážu představit dělat zelí jinak, nežli z čerstvé hlávky. Líbí se mi na tom ta skvělá čerstvá vůně a hlavně to, že si můžu zelí podusit do požadované měkkosti.
Příprava 30 minut
Vaření 120 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Ze zahrádky / Zelenina
Druh přípravy: smažení, dušení
Typ chodu: příloha
Původ: Česko
Ingredience
Ingredience
na smažení
vepřové sádlo 5 lžíce
na zahuštění
brambory 1-2 ks
obecně
cibule 2 ks
cukr krystal min 1 lžíce
kmín drcený 1 lžíce
ocet min 1 lžíce
sůl min 1 lžička
zelí bílé 1 hlávka
Postup
1.
nejprve si nakrájíme cibuli nadrobno
2.
připravíme si větší hrnec, rozpálíme ho na střední teplotu, přidáme sádlo a cibuli, zamícháme a smažíme dohněda
3.
zatímco se nám smaží cibulka si připravíme zelí. Pokud není hlávka dokonale čistá a čerstvá, tak odebereme 2-3 vrchní listy. Potom menším nožem vyřízneme tvrdý košťál
4.
začneme zelí krouhat/krájet na menší kousky. Čím menší kousky budou, tím kratší dobu se zelí bude dusit
5.
nejprve se Vám bude zdát, že se všechno zelí nemůže do hrnce vejít, ale jak se bude dusit, tak začne ztrácet vodu a zmenšovat svůj objem
6.
když nám začne cibulka hnědnout, tak k ní přisypeme kmín. Zamícháme a smažíme dále
7.
až bude cibulka dostatečně hnědá, tak přidáme první várku nakrájeného zelí. Zatím nemusíte míchat, stejně by to šlo obtížně a zelí by Vám padalo všude okolo :-) Přilijeme trochu vody (alespoň 5 cm ode dna hrnce) a dusíme pod pokličkou. Postupem času začne zelí měknout a zmenšovat svůj objem. Až se tak stane, zamícháme změklé zelí s cibulkou a přisypeme další várku. Takhle pokračujeme, dokud nebude v hrnci všechno zelí. Občas doléváme vodu
8.
začneme s dochucováním. Do hrnce přidáme trochu octa, cukru a soli. Zamícháme a ochutnáme. Přisypáváme dle chuti. Raději nejprve méně a postupem času opakovat. Já mám rád sladkokyselé zelí
9.
dusíme, dokud není zelí měkké. Já nemám rád úplně rozvařené zelí. Raději ho dusím na skus, abych ho v puse cítil. Ke konci dušení musíme zelí zahustit. Je dobré, když už se Vám zdá zelí měkké, tak sundat pokličku a odpařit přebytečnou vodu (ale ne úplně všechnu). Zahušťovat budeme syrovou bramborou. Oloupeme si tedy bramboru a na struhadle si ji na jemno nastrouháme
10.
bramboru přidáme ho hrnce a důkladně zamícháme. Povaříme alespoň 5 minut. Dochutíme, vypneme plotnu a podáváme nejlépe ke kachýnce :-)
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
612 bodů
Facebook