Pracuji...
close

Koprová omáčka

na koprové omáčce si mi líbí její rychlost, jednoduchost a skvělá chuť. Základem této omáčky je omáčka velouté, připravená ze světlé jíšky, vývaru a smetany. Místo kopru můžete dát pažitku, křen, apod.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Ingredience
obecně
4 lžíce máslo
200 mililitr smetana 33%
1-2 lžíce ocet
min 1 lžíce cukr krystal
2 lžíce kopr
min 1 špetka sůl
na zahuštění
1 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
připravíme si větší hrnec. Rozpálíme ho na střední teplotu, vhodíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání si připravíme světlou jíšku
do hotové jíšky přilijeme vývar, zamícháme a vaříme alespoň 20 minut
během vaření si připravíme kopr. Zbavíme kopr silných větviček a nakrájíme ho na jemno
provařenou omáčku ochutíme troškou octa. Já dávám zhruba 2 lžíce, ale záleží na každým, kdo má jak rád kyselou omáčku. Je lepší dát méně, ochutnat a popřípadě dokyselit. Pokud se Vám zdá omáčka řídká, tak si ještě zahuštěte máslovou jíškou
dále omáčku dosolíme a dosladíme. Vždy nasypte trošku, ochutnejte a pak zase třeba dosypte sůl nebo cukr. Je dobré v této fázi omáčku dobře dochutit, aby jste pak už jenom dolili smetanu a kopr
dochucenou omáčku zjemněte smetanou, zamíchejte a 5 minut povařte
potom přihoďte kopr, zamíchejte, minutku povařte a vypněte. Nesmí se kopr vařit moc dlouhou, jinak ztratí barvu. Kdo chce, tak si do teplé omáčky zamíchá lžíci studeného másla, které omáčku ještě zjemní a trošku více zahustí
jako přílohu doporučuji vařené vajíčko a houskový knedlík
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...
Křehké šátečky z tvarohového těsta, se kterým se dobře pracuje.