Načítání...
close

Koprová omáčka

na koprové omáčce si mi líbí její rychlost, jednoduchost a skvělá chuť. Základem této omáčky je omáčka velouté, připravená ze světlé jíšky, vývaru a smetany. Místo kopru můžete dát pažitku, křen, apod.
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 9 let
Ingredience
obecně
4 lžíce máslo
200 mililitr smetana 33%
1-2 lžíce ocet
min 1 lžíce cukr krystal
2 lžíce kopr
min 1 špetka sůl
na zahuštění
1 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
připravíme si větší hrnec. Rozpálíme ho na střední teplotu, vhodíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání si připravíme světlou jíšku
do hotové jíšky přilijeme vývar, zamícháme a vaříme alespoň 20 minut
během vaření si připravíme kopr. Zbavíme kopr silných větviček a nakrájíme ho na jemno
provařenou omáčku ochutíme troškou octa. Já dávám zhruba 2 lžíce, ale záleží na každým, kdo má jak rád kyselou omáčku. Je lepší dát méně, ochutnat a popřípadě dokyselit. Pokud se Vám zdá omáčka řídká, tak si ještě zahuštěte máslovou jíškou
dále omáčku dosolíme a dosladíme. Vždy nasypte trošku, ochutnejte a pak zase třeba dosypte sůl nebo cukr. Je dobré v této fázi omáčku dobře dochutit, aby jste pak už jenom dolili smetanu a kopr
dochucenou omáčku zjemněte smetanou, zamíchejte a 5 minut povařte
potom přihoďte kopr, zamíchejte, minutku povařte a vypněte. Nesmí se kopr vařit moc dlouhou, jinak ztratí barvu. Kdo chce, tak si do teplé omáčky zamíchá lžíci studeného másla, které omáčku ještě zjemní a trošku více zahustí
jako přílohu doporučuji vařené vajíčko a houskový knedlík
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd
Původ:
Česko