nejprve si dáme opéct papriku do trouby. Pečeme v celku na 200° zhruba 20-30 minut. Paprika by měla být měkká. Do šopského salátu se dává buď syrová paprika a nebo opečená a nebo oboje. Záleží na Vás, ale opečená je chuťově skvělá. Nebojte se papriku trošku připálit
zatím, co se nám peče paprika, si připravíme zálivku a zeleninu. Vezmeme si malou skleničku a nalijeme do ní olej s octem v poměru 4 ku 1 (4 lžíce oleje a 1 lžíce octa). Solit nemusíme, jelikož balkánský sýr je slaný dostatečně. Zálivku budeme míchat až při servírovaní, jelikož obě ingredience se okamžitě oddělují, takže nemá cenu ji míchat dříve
opečenou papriku oloupeme. Jestli jste papriku opekli dobře, tak Vám to půjde loupat lehce
nakrájejte si zeleninu. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Doporučuji použít červenou cibuli a nebo jarní cibulku, je chuťově lepší a jemnější. Okurku, rajčata a oloupanou papriku nakrájejte taky nadrobno. Okurku je dobré zbavit slupky
je dobré si před servírováním vše připravit zvlášť. Tzn. pokrájený balkánský sýr do misky, nakrájenou zeleninu do větší mísy, zálivku do skleničky a pokrájenou petrželovou nať do misky (měl jsem pouze libeček). Kdyby jste totiž všechno smíchali dohromady a chtěli si to dát až za několik hodin, tak by jste z toho měli hroznou kejdu, jelikož sůl by Vám ze zeleniny vytáhla vodu a ocet by zeleninu degradoval.
servírujte do hlubokého talíře a nebo do větší pohárové sklenice. Nejprve nandejte zeleninu, potom zakapejte lžící zálivky, kterou předtím důkladně promícháte. Potom posypte sýrem a nakonec petrželovou natí nebo libečkem. Jako přílohu doporučuji tmavé pečivo