Pracuji...
close

Šopský salát

tato bulharská pochoutka Vás v létě nejen osvěží, ale i dostatečně zasytí. Určitě doporučuji vyrábět pouze z čerstvých surovin
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 12 let
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Sdílejte recept
Postup
nejprve si dáme opéct papriku do trouby. Pečeme v celku na 200° zhruba 20-30 minut. Paprika by měla být měkká. Do šopského salátu se dává buď syrová paprika a nebo opečená a nebo oboje. Záleží na Vás, ale opečená je chuťově skvělá. Nebojte se papriku trošku připálit
zatím, co se nám peče paprika, si připravíme zálivku a zeleninu. Vezmeme si malou skleničku a nalijeme do ní olej s octem v poměru 4 ku 1 (4 lžíce oleje a 1 lžíce octa). Solit nemusíme, jelikož balkánský sýr je slaný dostatečně. Zálivku budeme míchat až při servírovaní, jelikož obě ingredience se okamžitě oddělují, takže nemá cenu ji míchat dříve
opečenou papriku oloupeme. Jestli jste papriku opekli dobře, tak Vám to půjde loupat lehce
nakrájejte si zeleninu. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Doporučuji použít červenou cibuli a nebo jarní cibulku, je chuťově lepší a jemnější. Okurku, rajčata a oloupanou papriku nakrájejte taky nadrobno. Okurku je dobré zbavit slupky
je dobré si před servírováním vše připravit zvlášť. Tzn. pokrájený balkánský sýr do misky, nakrájenou zeleninu do větší mísy, zálivku do skleničky a pokrájenou petrželovou nať do misky (měl jsem pouze libeček). Kdyby jste totiž všechno smíchali dohromady a chtěli si to dát až za několik hodin, tak by jste z toho měli hroznou kejdu, jelikož sůl by Vám ze zeleniny vytáhla vodu a ocet by zeleninu degradoval.
servírujte do hlubokého talíře a nebo do větší pohárové sklenice. Nejprve nandejte zeleninu, potom zakapejte lžící zálivky, kterou předtím důkladně promícháte. Potom posypte sýrem a nakonec petrželovou natí nebo libečkem. Jako přílohu doporučuji tmavé pečivo
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
míchání, pečení
Typ chodu:
salát
Původ:
Bulharsko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Svěží kombinace skvělých chutí. Výborné k večeří. Jako přílohu bych zvolil lehce opečený toust.
Zbyla Vám bramborová kaše a nevíte co s ní? Tohle je jeden z receptů, jak ji spotřebovat a ještě si ...
Jednoduchá buchta typu smíchat ingredience a upéct. Nečekejte nějakou estetickou krásně vypadající b...
Výborná delikatesa, která je lehká na přípravu. Nejtěžší je počkat na vychladnutí salátu v lednici. ...
Nejdřív jsem chtěl tu konzervu sníst samotnou, ale pak jsem si říkal, že si to trošku vylepším.
Rychlá letní večeře z čerstvých surovin z Vaší zahrádky. Můžete použít i jako přílohu ke grilovanému...
Rychlý a jednoduchý recept s čerstvou zeleninou pro teplé letní večery.
Jídlo je trošku časově náročnější, ale příprava je snadná. Rustikální pokrm, vhodný pro větší počet ...