Pracuji...
close

Šopský salát

tato bulharská pochoutka Vás v létě nejen osvěží, ale i dostatečně zasytí. Určitě doporučuji vyrábět pouze z čerstvých surovin
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Sdílejte recept
Postup
nejprve si dáme opéct papriku do trouby. Pečeme v celku na 200° zhruba 20-30 minut. Paprika by měla být měkká. Do šopského salátu se dává buď syrová paprika a nebo opečená a nebo oboje. Záleží na Vás, ale opečená je chuťově skvělá. Nebojte se papriku trošku připálit
zatím, co se nám peče paprika, si připravíme zálivku a zeleninu. Vezmeme si malou skleničku a nalijeme do ní olej s octem v poměru 4 ku 1 (4 lžíce oleje a 1 lžíce octa). Solit nemusíme, jelikož balkánský sýr je slaný dostatečně. Zálivku budeme míchat až při servírovaní, jelikož obě ingredience se okamžitě oddělují, takže nemá cenu ji míchat dříve
opečenou papriku oloupeme. Jestli jste papriku opekli dobře, tak Vám to půjde loupat lehce
nakrájejte si zeleninu. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Doporučuji použít červenou cibuli a nebo jarní cibulku, je chuťově lepší a jemnější. Okurku, rajčata a oloupanou papriku nakrájejte taky nadrobno. Okurku je dobré zbavit slupky
je dobré si před servírováním vše připravit zvlášť. Tzn. pokrájený balkánský sýr do misky, nakrájenou zeleninu do větší mísy, zálivku do skleničky a pokrájenou petrželovou nať do misky (měl jsem pouze libeček). Kdyby jste totiž všechno smíchali dohromady a chtěli si to dát až za několik hodin, tak by jste z toho měli hroznou kejdu, jelikož sůl by Vám ze zeleniny vytáhla vodu a ocet by zeleninu degradoval.
servírujte do hlubokého talíře a nebo do větší pohárové sklenice. Nejprve nandejte zeleninu, potom zakapejte lžící zálivky, kterou předtím důkladně promícháte. Potom posypte sýrem a nakonec petrželovou natí nebo libečkem. Jako přílohu doporučuji tmavé pečivo
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
míchání, pečení
Typ chodu:
salát
Původ:
Bulharsko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...