Pracuji...
close

Dušené červené zelí s červeným vínem

Při dušení červeného zelí potřebujete trpělivost. Trvá to déle, ale výsledek stojí zato. Určitě chuťově lepší, nežli zelí z pytlíku. Červené víno vytvoří nezaměnitelnou chuť. A když k tomu přidáte kachnu a bramborové knedlíky, tak se můžete jít radovat :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Ingredience
obecně
2 kus cibule
1 lžíce kmín drcený
200 mililitr víno červené
min 5 lžíce cukr krystal
min 4 lžíce ocet
min 1 lžička sůl
na zahuštění
4 lžíce mouka hrubá
Sdílejte recept
Postup
nejprve si oloupeme a nakrájíme cibuli najemno. Použil jsem 2 cibule, jelikož jsem měl velkou hlávku zelí (cca 2 kg). Ale cibule není nikdy dost :-) Připravíme si větší hrnec, do kterého dáme rozpálit na střední teplotu sádlo. Přisypeme cibuli a smažíme za občasného míchání dohněda
mezitím si upravíme zelí. Sejmeme vrchní listy a vyhodíme. Pomocí ostrého nože se zbavíme košťálu
nakrájíme si zelí nadrobno. Čim menší kousky nakrájíte, tím kratší dobu se zelí bude dusit, bude dříve měkčí.
přisypeme k cibuli kmín, zamícháme a smažíme dál
smažíme, dokud nebude cibule krásně hnědá
ke zhnědlé cibulce přidáme nakrájené zelí a zalijeme troškou vody. Pokud se Vám do hrnce všechno zelí nevejde, přidáme zbytek později, až se dušením zredukuje jeho objem. Vždy by měla být při dušení na dně hrnce nějaká voda, aby se nám nepálilo. Zamícháme a dusíme zatím bez pokličky, aby se ze zelí odpařili nechtěné látky. Po cca 5 minutách přiklopíme poklicí a dusíme. Občas doléváme vodu
Postupem času se ze zelí vypařuje voda a ztrácí svůj objem
Pokud je to již možné, přidáme do hrnce zbytek zelí a zamícháme. Dusíme zase chvilku bez pokličky a potom přiklopíme. Pořád hlídáme hladinu vody na dně hrnce
až nám všechno zelí zesklovatí, tak přilijeme ocet, zamícháme a dusíme chvilku bez pokličky. Nedýcháme drážďivé výpary
přisypeme sůl a cukr. Je těžké říci, kolik se má přidat octa, cukru a soli. Já osobně přidávám po malých troškách, chvilku podusím a ochutnám. Jelikož mám rád sladkokyselé zelí (spíše sladčí), tak přidávám více cukru, nežli octa. S octem opatrně. Základem je pořád ochutnávat a dochucovat. Nesnažte se zelí dochutit hned. Chce to čas a trpělivost
přilijeme 200 ml vína a zamícháme. Dusíme chvilku bez pokličky a potom přikryjeme
dusíme tak dlouho, dokud nebude zelí měkké (já mám rád i když je na skus). Dusíme pod pokličkou za občasného míchání a dochucování
zahustíme měkké zelí moukou. Před zahuštěním dolijte trochu vody, pokud již v hrnci není. Dejte cca 4 lžíce mouky, důkladně zamíchejte a vařte již bez pokličky.
častěji míchejte, jelikož se Vám teď zelí bude připalovat. Mouku je třeba provařit, alespoň 15 minut.
Pokud by se Vám zelí zdálo moc husté, tak dolít vodu. A nebo naopak dosypat mouku.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
dušení, smažení
Typ chodu:
příloha
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...