X

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Dušené červené zelí s červeným vínem
Popis receptu
Při dušení červeného zelí potřebujete trpělivost. Trvá to déle, ale výsledek stojí zato. Určitě chuťově lepší, nežli zelí z pytlíku. Červené víno vytvoří nezaměnitelnou chuť. A když k tomu přidáte kachnu a bramborové knedlíky, tak se můžete jít radovat :-)
Příprava 20 minut
Vaření 120 minut
Ingredience
Ingredience
na zahuštění
mouka hrubá 4 lžíce
obecně
cibule 2 ks
cukr krystal min 5 lžíce
kmín drcený 1 lžíce
ocet min 4 lžíce
sůl min 1 lžička
vepřové sádlo 3 lžíce
víno červené 200 ml
zelí červené 1 hlávka
Postup
1. nejprve si oloupeme a nakrájíme cibuli najemno. Použil jsem 2 cibule, jelikož jsem měl velkou hlávku zelí (cca 2 kg). Ale cibule není nikdy dost :-) Připravíme si větší hrnec, do kterého dáme rozpálit na střední teplotu sádlo. Přisypeme cibuli a smažíme za občasného míchání dohněda
2. mezitím si upravíme zelí. Sejmeme vrchní listy a vyhodíme. Pomocí ostrého nože se zbavíme košťálu
3. nakrájíme si zelí nadrobno. Čim menší kousky nakrájíte, tím kratší dobu se zelí bude dusit, bude dříve měkčí.
4. přisypeme k cibuli kmín, zamícháme a smažíme dál
5. smažíme, dokud nebude cibule krásně hnědá
6. ke zhnědlé cibulce přidáme nakrájené zelí a zalijeme troškou vody. Pokud se Vám do hrnce všechno zelí nevejde, přidáme zbytek později, až se dušením zredukuje jeho objem. Vždy by měla být při dušení na dně hrnce nějaká voda, aby se nám nepálilo. Zamícháme a dusíme zatím bez pokličky, aby se ze zelí odpařili nechtěné látky. Po cca 5 minutách přiklopíme poklicí a dusíme. Občas doléváme vodu
7. Postupem času se ze zelí vypařuje voda a ztrácí svůj objem
8. Pokud je to již možné, přidáme do hrnce zbytek zelí a zamícháme. Dusíme zase chvilku bez pokličky a potom přiklopíme. Pořád hlídáme hladinu vody na dně hrnce
9. až nám všechno zelí zesklovatí, tak přilijeme ocet, zamícháme a dusíme chvilku bez pokličky. Nedýcháme drážďivé výpary
10. přisypeme sůl a cukr. Je těžké říci, kolik se má přidat octa, cukru a soli. Já osobně přidávám po malých troškách, chvilku podusím a ochutnám. Jelikož mám rád sladkokyselé zelí (spíše sladčí), tak přidávám více cukru, nežli octa. S octem opatrně. Základem je pořád ochutnávat a dochucovat. Nesnažte se zelí dochutit hned. Chce to čas a trpělivost
11. přilijeme 200 ml vína a zamícháme. Dusíme chvilku bez pokličky a potom přikryjeme
12. dusíme tak dlouho, dokud nebude zelí měkké (já mám rád i když je na skus). Dusíme pod pokličkou za občasného míchání a dochucování
13. zahustíme měkké zelí moukou. Před zahuštěním dolijte trochu vody, pokud již v hrnci není. Dejte cca 4 lžíce mouky, důkladně zamíchejte a vařte již bez pokličky.
14. častěji míchejte, jelikož se Vám teď zelí bude připalovat. Mouku je třeba provařit, alespoň 15 minut.
14. častěji míchejte, jelikož se Vám teď zelí bude připalovat. Mouku je třeba provařit, alespoň 15 minut. Pokud by se Vám zelí zdálo moc husté, tak dolít vodu. A nebo naopak dosypat mouku.
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Návštěva
Načítání...
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
Facebook