Pracuji...
close

Chřest s nudlemi a uzeným

dneska jsem chřest dělal poprvé v životě a hrozně jsem se na to těšil.Těšil jsem se oprávněně, jelikož chuť byla taková, jak jsem si ji představoval. Tento recept je další z mých výtvorů, tak snad Vám bude chutnat
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Ingredience
obecně
2-3 lžíce máslo
1 kelímek smetana 33%
1 kus cibule
2 stroužek česnek
1 lžíce tymián
min 1 lžička sůl
min 1 lžička cukr krystal
Sdílejte recept
Postup
připravíme si dva větší hrnce. Jeden může být vyšší, tam budeme vařit chřest. Do obou dáme vodu a přivádíme k varu. Mezitím si oloupeme chřest. Pokud máme bílý chřest, tak ten se loupe celý. Vezmeme si škrabku na brambory a začneme škrabat těsně pod hlavičkou. Škrabeme po celé délce chřestu. Spodní dřevnatou část můžeme celou odříznout.
oloupaný chřest si svážeme k sobě motouzem
do vroucí vody ve vyšším hrnci dáme lžičku soli a lžičku cukru. Přidáme chřest a vaříme zhruba 15 minut. Je dobré, když chřest do vody postavíte a nad vodou koukají hlavičky, ale není to pravidlem. Chvilku před koncem vaření hlavičky potopíme
těstoviny klasicky uvaříme podle návodu na obalu. Vaříme ve velkém množství v dobře osolené vroucí vodě, dokud nebudou uvařeny na skus. Vybereme si buď tagliatele a nebo nějaké širší nudle
nakrájíme si cibuli najemno
ve větším hrnci si na středním plameni dáme rozpustit máslo. Přihodíme cibuli a zamícháme. Smažíme, dokud nám cibule nezesklovatí. Může začít trošku hnědnout, ale ne moc. A proto častěji míchejte
mezitím si nakrájejte uzené, česnek a bylinky. Z bylinek jsem použil listovou petrželovou nať a čerstvý tymián. Také doporučuji koupit domácí uzené od řezníka
k cibulce přidáme uzené a česnek a cca 3 minutky osmahneme. Občas promíchnem
mezitím se nám dovařil chřest. Opatrně ho vyndáme z vody a uchováme na teplém místě, nejlépe někde přikryté
k osmažené směsi přilijeme smetanu, zamícháme, přivedeme k varu a necháme tak 2 minutky probublat.
přidáme bylinky a zamícháme
dosolíme, dopepříme, zamícháme a vypneme plotnu
nakonec do směsi vmícháme zcezené těstoviny
těstoviny podáváme s teplým chřestem
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
vaření, smažení
Typ chodu:
oběd
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...