Načítání...
close

Chřest s nudlemi a uzeným

dneska jsem chřest dělal poprvé v životě a hrozně jsem se na to těšil.Těšil jsem se oprávněně, jelikož chuť byla taková, jak jsem si ji představoval. Tento recept je další z mých výtvorů, tak snad Vám bude chutnat
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 9 let
Ingredience
obecně
2-3 lžíce máslo
1 kelímek smetana 33%
1 kus cibule
2 stroužek česnek
1 lžíce tymián
min 1 lžička sůl
min 1 lžička cukr krystal
Sdílejte recept
Postup
připravíme si dva větší hrnce. Jeden může být vyšší, tam budeme vařit chřest. Do obou dáme vodu a přivádíme k varu. Mezitím si oloupeme chřest. Pokud máme bílý chřest, tak ten se loupe celý. Vezmeme si škrabku na brambory a začneme škrabat těsně pod hlavičkou. Škrabeme po celé délce chřestu. Spodní dřevnatou část můžeme celou odříznout.
oloupaný chřest si svážeme k sobě motouzem
do vroucí vody ve vyšším hrnci dáme lžičku soli a lžičku cukru. Přidáme chřest a vaříme zhruba 15 minut. Je dobré, když chřest do vody postavíte a nad vodou koukají hlavičky, ale není to pravidlem. Chvilku před koncem vaření hlavičky potopíme
těstoviny klasicky uvaříme podle návodu na obalu. Vaříme ve velkém množství v dobře osolené vroucí vodě, dokud nebudou uvařeny na skus. Vybereme si buď tagliatele a nebo nějaké širší nudle
nakrájíme si cibuli najemno
ve větším hrnci si na středním plameni dáme rozpustit máslo. Přihodíme cibuli a zamícháme. Smažíme, dokud nám cibule nezesklovatí. Může začít trošku hnědnout, ale ne moc. A proto častěji míchejte
mezitím si nakrájejte uzené, česnek a bylinky. Z bylinek jsem použil listovou petrželovou nať a čerstvý tymián. Také doporučuji koupit domácí uzené od řezníka
k cibulce přidáme uzené a česnek a cca 3 minutky osmahneme. Občas promíchnem
mezitím se nám dovařil chřest. Opatrně ho vyndáme z vody a uchováme na teplém místě, nejlépe někde přikryté
k osmažené směsi přilijeme smetanu, zamícháme, přivedeme k varu a necháme tak 2 minutky probublat.
přidáme bylinky a zamícháme
dosolíme, dopepříme, zamícháme a vypneme plotnu
nakonec do směsi vmícháme zcezené těstoviny
těstoviny podáváme s teplým chřestem
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
vaření, smažení
Typ chodu:
oběd
Původ:
Česko