Načítání...
close

Celerová polévka

Výborná mixovaná polévka pro milovníky celeru.
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 50 minut
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 9 let
Ingredience
obecně
2 kus vejce
min 1 špetka cukr krystal
min 1 špetka sůl
1 kelímek smetana 33%
1 kus citron
1 lžíce ocet
3 lžíce máslo
2 kus cibule
1/2 kus celer
na posypání
1 kus rohlík
Sdílejte recept
Postup
Oloupaný celer a brambor nakrájíme na kostky, cibuli na jemno.
Celer a cibuli orestujeme na másle.
Zeleninu zalijeme většinou smetany (trochu si ještě necháme na později). Z citronu si oloupeme asi 2 širší pruhy citronové kůry, které přidáme do hrnce (pozor, použijeme skutečně jen kůru, bílá část pod kůrou je hořká!). Polévku přivedeme k varu.
Pak do hrnce přilijeme vývar a přidáme nakrájený brambor.
Ještě přidáme ocet a vymačkáme trochu šávy z citronu.
Přisypeme cukr, sůl, čerstvě namletý pepř dle chuti. Polévku opět přivedeme k varu a pomalu vaříme (asi půl hodiny), dokud celer a brambory nezměknou.
Mezitím si oddělíme žloutky od bílků, bílky nebudeme potřebovat. Rozšleháme zbytek smetany spolu se žloutky.
Až všechno v polévce změkne, odstavíme hrnec, vyndáme citronovou kůru a rozmixujeme. Pak polévku vrátíme na plotnu a přivedeme k varu.
Nakonec polévku odstavíme, přidáme listy petržele a smetanu rozmíchanou se žloutky. Nyní můžeme polévku dochutit solí.
Do polévky se hodí na kostičky nakrájený opečený rohlík.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření, mixování
Typ chodu:
oběd
Původ:
Česko