Pracuji...
close

Celerová polévka

Výborná mixovaná polévka pro milovníky celeru.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 50 minut
Ingredience
obecně
2 kus vejce
min 1 špetka cukr krystal
min 1 špetka sůl
1 kelímek smetana 33%
1 kus citron
1 lžíce ocet
3 lžíce máslo
2 kus cibule
1/2 kus celer
na posypání
1 kus rohlík
Sdílejte recept
Postup
Oloupaný celer a brambor nakrájíme na kostky, cibuli na jemno.
Celer a cibuli orestujeme na másle.
Zeleninu zalijeme většinou smetany (trochu si ještě necháme na později). Z citronu si oloupeme asi 2 širší pruhy citronové kůry, které přidáme do hrnce (pozor, použijeme skutečně jen kůru, bílá část pod kůrou je hořká!). Polévku přivedeme k varu.
Pak do hrnce přilijeme vývar a přidáme nakrájený brambor.
Ještě přidáme ocet a vymačkáme trochu šávy z citronu.
Přisypeme cukr, sůl, čerstvě namletý pepř dle chuti. Polévku opět přivedeme k varu a pomalu vaříme (asi půl hodiny), dokud celer a brambory nezměknou.
Mezitím si oddělíme žloutky od bílků, bílky nebudeme potřebovat. Rozšleháme zbytek smetany spolu se žloutky.
Až všechno v polévce změkne, odstavíme hrnec, vyndáme citronovou kůru a rozmixujeme. Pak polévku vrátíme na plotnu a přivedeme k varu.
Nakonec polévku odstavíme, přidáme listy petržele a smetanu rozmíchanou se žloutky. Nyní můžeme polévku dochutit solí.
Do polévky se hodí na kostičky nakrájený opečený rohlík.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření, mixování
Typ chodu:
oběd
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...