X

UVAŘSISÁM.cz

nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?
Celerová polévka
Načítám...
Výborná mixovaná polévka pro milovníky celeru.
Příprava 20 minut
Vaření 50 minut
Pracnost: Recept zvládne každý
Kategorie: Polévky / Zeleninové polévky
Druh přípravy: smažení, vaření, mixování
Typ chodu: oběd
Původ: Česko
Ingredience
na posypání
petrželová nať 1 hrst
rohlík 1 ks
obecně
brambory 1 ks
celer 1/2 ks
cibule 2 ks
citron 1 ks
cukr krystal min 1 špetka
máslo 3 lžíce
ocet 1 lžíce
pepř černý mletý min 1 špetka
smetana 33% 1 kelímek
sůl min 1 špetka
vejce 2 ks
vývar kuřecí 1 l
Postup
Oloupaný celer a brambor nakrájíme na kostky, cibuli na jemno.
Celer a cibuli orestujeme na másle.
Zeleninu zalijeme většinou smetany (trochu si ještě necháme na později). Z citronu si oloupeme asi 2 širší pruhy citronové kůry, které přidáme do hrnce (pozor, použijeme skutečně jen kůru, bílá část pod kůrou je hořká!). Polévku přivedeme k varu.
Pak do hrnce přilijeme vývar a přidáme nakrájený brambor.
Ještě přidáme ocet a vymačkáme trochu šávy z citronu.
Přisypeme cukr, sůl, čerstvě namletý pepř dle chuti. Polévku opět přivedeme k varu a pomalu vaříme (asi půl hodiny), dokud celer a brambory nezměknou.
Mezitím si oddělíme žloutky od bílků, bílky nebudeme potřebovat. Rozšleháme zbytek smetany spolu se žloutky.
Až všechno v polévce změkne, odstavíme hrnec, vyndáme citronovou kůru a rozmixujeme. Pak polévku vrátíme na plotnu a přivedeme k varu.
Nakonec polévku odstavíme, přidáme listy petržele a smetanu rozmíchanou se žloutky. Nyní můžeme polévku dochutit solí.
Do polévky se hodí na kostičky nakrájený opečený rohlík.
Komentáře
Autor receptu
Já zrovna nejsem zkušená ...
45 bodů
Facebook
Twitter