X

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Recept / Štěpánská hovězí pečeně
Načítám...
Popis receptu
Základem chuti u této omáčky je špek, a proto doporučuji koupit kvalitní špek od řezníka, jinak Vám omáčka nebude moc chutnat
Příprava 15 minut
Vaření 150 minut
Pracnost: Recept zvládne každý
Kategorie: Maso / Jatečné maso, Omáčky / Masové omáčky
Druh přípravy: smažení, vaření
Typ chodu: oběd
Původ: Česko
Ingredience
Ingredience
obecně
bobkový list 2 ks
cibule 2-3 ks
hovězí přední krk 750 g
mouka hladká 1-2 lžíce
nové koření 4 ks
pepř černý celý 8 ks
pepř černý drcený min 1 špetka
špek 100 g
sůl min 1 špetka
vepřové sádlo 2-3 lžíce
vývar hovězí 1/2 l
obloha
vejce 2 ks
podle chuti
máslo 1 lžíce
Postup
1.
ze špeku si odřízneme pár špalíčků, kterými prošpikujeme maso
2.
maso důkladně osolíme a opepříme z obou stran
3.
do hrnce dáme rozpálit sádlo a přidáme maso
4.
než se nám maso osmaží, tak si zatím můžeme nakrájet cibuli
5.
maso osmažíme z obou stran dohněda
6.
dohněda osmažené maso vyjmeme z hrnce
7.
do hrnce k výpeku přisypeme cibuli a zamícháme
8.
cibuli smažíme dohněda
9.
ke hnědé cibuli přidáme na kostičky nakrájený zbytek špeku. Zamícháme a chvilku smažíme
10.
přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření, černý pepř celý) a zamícháme
11.
přisypeme mouku a důkladně zamícháme. Minutku smažíme
12.
vrátíme maso zpátky do hrnce, přilijeme vývar, můžeme ode dna zamíchat/vyškrabat výpečky, přiklopíme a na mírném ohni vaříme pod poklicí alespoň 2 hodiny. Občas dolijeme trochu vody. Během vaření masa si můžeme uvařit 2 vejce natvrdo
13.
po dvou hodinách vyndáme maso z omáčky
14.
maso nakrájíme na plátky. Krájejte kolmo ke svalovým vláknům
15.
omáčku zcedíme přes cedník, dohustíme, dosolíme, dopepříme.
16.
omáčku podáváme s houskovým knedlíkem, masem a nakrájeným vařeným vejcem
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Kuchařky
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
618 bodů
Facebook