Pracuji...
close

Makovec

poctivý český makovec je jedna z mých nejoblíbenějších buchet. Nešetřete s mákem a budete si čvachtat.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Ingredience
na vysypání
1 lžíce mouka hrubá
na vymazání
1 lžička máslo
Sdílejte recept
Postup
těsto budeme připravovat ve dvou mísách. Do jedné mísy si nasypejte mák, mouku a kypřící prášek
vše důkladně promíchejte
ve druhé míse utřete cukr a změklé máslo. Potom přidáte všechny vejce a důkladně promícháte
k vaječné směsi přidejte sypkou směs
důkladně vše zamíchejte
ohřejte si mléko (aby bylo vlažné) a přilijte ho k těstu
důkladně zamíchejte
připravte si pekáček. Vymažte ho máslem a vysypte hrubou moukou
vylijte rovnoměrně do pekáčku směs
pečte v předehřáté troubě cca 40 minut. Pomocí špejle můžete kontrolovat vnitřek makovce, jestli je hotový. Pečte na 160 stupňů. Těsto při pečení zvětší svůj objem zhruba dvojnásobně. Já jsem pekl ve středně velkém pekáčku a měl jsem makovec dost vysoký (což mam rád), ale myslím si, že v klasicky velkém pekáči by výška po upečení byla dostačující
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Kategorie:
Sladké / Buchty
Způsob přípravy:
míchání, pečení
Typ chodu:
dezert
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...