tento recept je jednoduchý, poctivý a vynikající, ale doporučuji si k němu připravit poctivý hovězí vývar, na jehož recept se můžete podívat v záložce související recepty
k této rajské omáčce jsem si uvařil hovězí kýtu a vzniklý vývar jsem použil do omáčky. Doporučuji to samé, jelikož vývar dodá omáčce nezaměnitelnou chuť. Recept na hovězí maso a vývar naleznete v záložce související recepty
nakrájíme si cibuli
do hrnce dáme rozpálit sádlo a přidáme k němu cibuli. Zamícháme a smažíme dohněda
cibulka musí být hnědá, dodá tak omáčce výraznou chuť a barvu
ke zhnědlé cibulce přidáme protlak. Za stálého míchání minutku opečeme
přisypeme mouku, raději méně, popřípadě později dosypeme. Důkladně zamícháme. Jelikož se omáčka bude ještě cedit, tak nevadí, že mouku nasypeme přímo do omáčky. V přeceděné omáčce žmolky nebudou. Samozřejmě kdo chce, tak si udělá máslovou jíšku
přilijeme vývar a důkladně zamícháme
přidáme divoké koření (pepř, bobkový list a nové koření)
přilijeme trošku octa, zamícháme a necháme alespoň 15 minut povařit. Občas můžeme zamíchat
provařenou omáčku dochutíme cukrem dle své vlastní chuti. Cukr se dává až nakonec, aby se omáčka nepřipalovala. Zamícháme a necháme přejít varem
nakonec omáčku přecedíme
vypneme plotnu a můžeme zjemnit trochou studeného másla