X

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Rajská omáčka 2
Načítám...
Popis receptu
tento recept je jednoduchý, poctivý a vynikající, ale doporučuji si k němu připravit poctivý hovězí vývar, na jehož recept se můžete podívat v záložce související recepty
Příprava 15 minut
Vaření 30 minut
Pracnost: Recept zvládne každý
Kategorie: Omáčky / Teplé omáčky, Ze zahrádky / Zelenina
Druh přípravy: smažení, vaření
Typ chodu: oběd, večeře
Související recepty: Vařené hovězí maso k rajské omáčce, Houskový knedlík
Původ: Česko
Ingredience
Ingredience
na zahuštění
mouka hladká 4-5 lžíce
obecně
bobkový list 1 list
cibule 2-3 ks
cukr krystal min 3 lžíce
máslo 2 lžíce
nové koření 2 ks
ocet 4 lžíce
pepř černý celý 5 ks
rajský protlak 350 g
vepřové sádlo 3 lžíce
vývar hovězí 1,75 l
Postup
1.
k této rajské omáčce jsem si uvařil hovězí kýtu a vzniklý vývar jsem použil do omáčky. Doporučuji to samé, jelikož vývar dodá omáčce nezaměnitelnou chuť. Recept na hovězí maso a vývar naleznete v záložce související recepty
2.
nakrájíme si cibuli
3.
do hrnce dáme rozpálit sádlo a přidáme k němu cibuli. Zamícháme a smažíme dohněda
4.
cibulka musí být hnědá, dodá tak omáčce výraznou chuť a barvu
5.
ke zhnědlé cibulce přidáme protlak. Za stálého míchání minutku opečeme
6.
přisypeme mouku, raději méně, popřípadě později dosypeme. Důkladně zamícháme. Jelikož se omáčka bude ještě cedit, tak nevadí, že mouku nasypeme přímo do omáčky. V přeceděné omáčce žmolky nebudou. Samozřejmě kdo chce, tak si udělá máslovou jíšku
7.
přilijeme vývar a důkladně zamícháme
8.
přidáme divoké koření (pepř, bobkový list a nové koření)
9.
přilijeme trošku octa, zamícháme a necháme alespoň 15 minut povařit. Občas můžeme zamíchat
10.
provařenou omáčku dochutíme cukrem dle své vlastní chuti. Cukr se dává až nakonec, aby se omáčka nepřipalovala. Zamícháme a necháme přejít varem
11.
nakonec omáčku přecedíme
12.
vypneme plotnu a můžeme zjemnit trochou studeného másla
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
612 bodů
Facebook