v jednoduchosti je krása. Při tomto receptu se z mála udělá hodně dobroty :-) Nezapomeňte, že do těchto špaget nepatří smetana, jak je českým zvykem :-)
nejprve si dáme vařit špagety. Vaříme ve větším množství osolené vody dle návodu na obalu. (Trošku vody z těstovin si necháme na pozdější použití)
základem špaget carbonara je dobře opečená slanina. Já jsem použil v česku klasickou anglickou slaninu, ale určitě by byla lepší třeba italská pancetta (italský vysušený špek). Nákrájíme si tedy slaninu na malé kousky
dáme na rozehřátou pánev či hrnec trošku olivového oleje a na něj nasypeme nakrájenou slaninu. Zamícháme a smažíme
mezitím si nastrouháme parmazán. Tady doporuřuji si sehnat opravdový parmazán (žádný eidam, apod.)
z vajec si oddělíme žloutky, které dáme do střední misky. Ke žloutkům přidáme nastrouhaný parmazán
dále ke žloutkům nameleme trošku pepře a přidáme špetku soli. Solit moc nemusíme, jelikož slanina a parmazán jsou sami o sobě slané dost.
vše důkladně zamícháme
z těstovin si odlijeme trošku vody (tak 2-3 lžíce), necháme vychladnout a přilijeme ke směsi ze žloutků. Zamícháme
slaninu bychom měli mít usmaženou dokřupava. Pokud při smažení slanina pustí hodně tuku, můžeme trošku odlít, aby jídlo nebylo moc mastné. Taky jsem někde viděl, že se ke slanině nalije trošku kuřecího vývaru, odvaří se výpeky a vařením se tekutina zredukuje na minimum. Udělá to potom lepší chuť. Záleží na Vás.
takže máme osmaženou slaninu a uvařené špagety. Zceïte špagety, vsypte je ke slanině a promíchejte
sundejte pánev či hrnec z plotny. V této fázi se již nic nesmí smažit/vařit. Přilijeme žloutkovou směs a mícháme. Pokud bychom míchali nad plotnou, tak by se nám vytvořili míchaný vajíčka či omeleta