jedno z mých nejoblíbenějších českých sladkých klasických jídel :-) A ještě ke všemu jahodový, mňááám :-) Samozřejmě v létě je to lepší udělat z čerstvých jahod
do velké mísy si nasypeme cca půl kila mouky a uděláme v ní důlek. Do něj rozdrobíme kvasnice a posypeme cukrem
ohřejeme si mléko, aby bylo vlažné. Nesmí být horké, jinak by nám spálilo kvasnice. Mléko přilijeme do mísy na kvasnice a necháme vzejít kvásek
mezitím si očistíme a okrájíme jahody
zhruba po deseti minutách bychom měli mít kvásek
přihodíme rozklepnuté vejce
přisypeme špetku soli, trochu mouky a začneme míchat těsto. Já to míchám rukou. Hněteme a přisypáváme mouku dokud těsto nepřestane lepit
vypracované těsto necháme na suchém a teplém místě vykynout. Necháme cca půl hodiny kynout
těsto nám krásně nakyne
těsto můžeme plnit dvěma způsoby. Buï si těsto rozválíme na vále, rozřežeme na čtverce, naplníme a zabalíme. A nebo si prostě z těsta utrhneme kousek rukou, trošku uplácáme, dáme jahodu a zabalíme. Popíšu zde první způsob. Připravíme si tedy vál a pomoučíme ho
na vále si válečkem uválíme těsto. Těsto by nemělo být moc tenké
těsto si rozřežeme na čtverce, a nebo prostě na nějaké větší tvary, do kterých budeme balit jahody
na každý kus těsta položíme jahodu. Jahodu můžete rozříznout napůl a pocukrovat
knedlíky důkladně zabalíme. Snažte se nenechat žádnou dírku. Zabalené knedlíky necháme ještě pár minut vykynout, což je hezky vidět na fotce. Knedlíky jsou takový buclatý.
dáme knedlíky vařit do vroucí vody a přiklopíme pokličkou. Nedávejte jich vařit moc najednou, jelikož při vaření knedlíky zvětší svůj objem a mačkali by se na sebe. Vaříme cca 10 minut
po uvaření dáme knedlíky na talíř a propícháme špejlí, aby se nám nezdrcli. Stalo se mi to jednou u houskových knedlíků, zapoměl jsem propíchat a knedlík se mi zdrcnul
ke knedlíkům můžete přihodit kousek másla a pomazat je, aby se nám nelepili k sobě
knedlíky podáváme posypané tvarohem, cukrem a polité rozehřátým máslem