Pracuji...
close

Sladké kynuté knedlíky

jedno z mých nejoblíbenějších českých sladkých klasických jídel :-) A ještě ke všemu jahodový, mňááám :-) Samozřejmě v létě je to lepší udělat z čerstvých jahod
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 1 hodina
Doba vaření: 10 minut
Ingredience
těsto
min 1 kilogram mouka hrubá
1 lžička cukr krystal
1 kus vejce
1/2 kostka droždí
1 špetka sůl
na posypání
min 1 lžíce cukr moučka
min 1 lžíce máslo
min 2 lžíce tvaroh tvrdý
náplň
500 gram jahody
Sdílejte recept
Postup
do velké mísy si nasypeme cca půl kila mouky a uděláme v ní důlek. Do něj rozdrobíme kvasnice a posypeme cukrem
ohřejeme si mléko, aby bylo vlažné. Nesmí být horké, jinak by nám spálilo kvasnice. Mléko přilijeme do mísy na kvasnice a necháme vzejít kvásek
mezitím si očistíme a okrájíme jahody
zhruba po deseti minutách bychom měli mít kvásek
přihodíme rozklepnuté vejce
přisypeme špetku soli, trochu mouky a začneme míchat těsto. Já to míchám rukou. Hněteme a přisypáváme mouku dokud těsto nepřestane lepit
vypracované těsto necháme na suchém a teplém místě vykynout. Necháme cca půl hodiny kynout
těsto nám krásně nakyne
těsto můžeme plnit dvěma způsoby. Buï si těsto rozválíme na vále, rozřežeme na čtverce, naplníme a zabalíme. A nebo si prostě z těsta utrhneme kousek rukou, trošku uplácáme, dáme jahodu a zabalíme. Popíšu zde první způsob. Připravíme si tedy vál a pomoučíme ho
na vále si válečkem uválíme těsto. Těsto by nemělo být moc tenké
těsto si rozřežeme na čtverce, a nebo prostě na nějaké větší tvary, do kterých budeme balit jahody
na každý kus těsta položíme jahodu. Jahodu můžete rozříznout napůl a pocukrovat
knedlíky důkladně zabalíme. Snažte se nenechat žádnou dírku. Zabalené knedlíky necháme ještě pár minut vykynout, což je hezky vidět na fotce. Knedlíky jsou takový buclatý.
dáme knedlíky vařit do vroucí vody a přiklopíme pokličkou. Nedávejte jich vařit moc najednou, jelikož při vaření knedlíky zvětší svůj objem a mačkali by se na sebe. Vaříme cca 10 minut
po uvaření dáme knedlíky na talíř a propícháme špejlí, aby se nám nezdrcli. Stalo se mi to jednou u houskových knedlíků, zapoměl jsem propíchat a knedlík se mi zdrcnul
ke knedlíkům můžete přihodit kousek másla a pomazat je, aby se nám nelepili k sobě
knedlíky podáváme posypané tvarohem, cukrem a polité rozehřátým máslem
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
hnětení, kynutí, vaření
Typ chodu:
dezert, oběd, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...