Pracuji...
close

Čočka na kyselo

klasické jídlo na nový rok.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 12 let
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
Doba vaření: 1 hodina
Ingredience
obecně
2-3 kus cibule
500 gram čočka
3 stroužek česnek
min 1 špetka sůl
min 1 lžička ocet
min 1 špetka cukr krystal
1 lžíce máslo
podle chuti
na zahuštění
2 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
čočku potopíme minimálně na hodinu do vlažné vody
na sádlo si dejte osmažit cibulku
až cibulka bude hnědnout, tak přihoïte pokrájený česnek a chvilku osmahněte
k základu přidejte čočku i s vodou. Dolejte vodou, aby byla čočka mírně potopená a vařte pod pokličkou, dokud čočka nezměkne.
mezítím si připravíme jíšku na zahuštění. Na másle si zpěňte mouku.
jíšku pořád míchejte, aby se vám nepřipekla. Nesmažte dlouho
k čočce také samozřejmě patří vajíčko
pokud již máte čočku změklou, tak ochutíme octem, solí, pepřem a cukrem dle chuti. Začněte po troškách a ochutnávejte, dokud vám to nebude chutnat, tak jak chcete.
po duchucení zahustěte čočku jíškou, zamíchejte a vařte ještě aspoň 20 minut. Můžete vařit bez pokličky, aby se odpařila přebytečná voda. A nebo naopak, pokud voda chybí, tak dolít. Občas zamíchejte pěkně od spoda, jelikož se mouka připéká.
Na konci vaření sundáme hrnec z plotny a zamícháme do čočky kousek másla pro zjemnění.
samozřejmě si ještě osmažte cibulku na sádle, kterou ozdobíte čočku
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Svěží letní salát, který si zaslouží pouze čerstvé ingredience. Pokud se v létě nechcete přejídat, t...
Chutný zákusek z křehkého těsta plný ovoce. Vytvořte si doma obdobu oblíbené pochoutky ze známého ře...
Na internetu mě recept hned zaujal, i když jsem si nedokázal představit jeho chuť. Musím říct, že vý...
V jednoduchosti je krása. Tento recept je ze základních surovin a zvládne ho opravdu každý. A ještě ...
Luxusní kombinace kakaového piškotu, tvarohového krému a čokoládové polevy.
Máslové kuře patří mezi moje nejoblíbenější recepty na této planetě. Pikantní a zároveň jemná omáčka...
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...