Pracuji...
close

Čočka na kyselo

klasické jídlo na nový rok.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
Doba vaření: 1 hodina
Ingredience
obecně
2-3 kus cibule
500 gram čočka
3 stroužek česnek
min 1 špetka sůl
min 1 lžička ocet
min 1 špetka cukr krystal
1 lžíce máslo
podle chuti
na zahuštění
2 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
čočku potopíme minimálně na hodinu do vlažné vody
na sádlo si dejte osmažit cibulku
až cibulka bude hnědnout, tak přihoïte pokrájený česnek a chvilku osmahněte
k základu přidejte čočku i s vodou. Dolejte vodou, aby byla čočka mírně potopená a vařte pod pokličkou, dokud čočka nezměkne.
mezítím si připravíme jíšku na zahuštění. Na másle si zpěňte mouku.
jíšku pořád míchejte, aby se vám nepřipekla. Nesmažte dlouho
k čočce také samozřejmě patří vajíčko
pokud již máte čočku změklou, tak ochutíme octem, solí, pepřem a cukrem dle chuti. Začněte po troškách a ochutnávejte, dokud vám to nebude chutnat, tak jak chcete.
po duchucení zahustěte čočku jíškou, zamíchejte a vařte ještě aspoň 20 minut. Můžete vařit bez pokličky, aby se odpařila přebytečná voda. A nebo naopak, pokud voda chybí, tak dolít. Občas zamíchejte pěkně od spoda, jelikož se mouka připéká.
Na konci vaření sundáme hrnec z plotny a zamícháme do čočky kousek másla pro zjemnění.
samozřejmě si ještě osmažte cibulku na sádle, kterou ozdobíte čočku
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...