Pracuji...
close

Čočka na kyselo

klasické jídlo na nový rok.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 13 let
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
Doba vaření: 1 hodina
Ingredience
obecně
2-3 kus cibule
500 gram čočka
3 stroužek česnek
min 1 špetka sůl
min 1 lžička ocet
min 1 špetka cukr krystal
1 lžíce máslo
podle chuti
na zahuštění
2 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
čočku potopíme minimálně na hodinu do vlažné vody
na sádlo si dejte osmažit cibulku
až cibulka bude hnědnout, tak přihoïte pokrájený česnek a chvilku osmahněte
k základu přidejte čočku i s vodou. Dolejte vodou, aby byla čočka mírně potopená a vařte pod pokličkou, dokud čočka nezměkne.
mezítím si připravíme jíšku na zahuštění. Na másle si zpěňte mouku.
jíšku pořád míchejte, aby se vám nepřipekla. Nesmažte dlouho
k čočce také samozřejmě patří vajíčko
pokud již máte čočku změklou, tak ochutíme octem, solí, pepřem a cukrem dle chuti. Začněte po troškách a ochutnávejte, dokud vám to nebude chutnat, tak jak chcete.
po duchucení zahustěte čočku jíškou, zamíchejte a vařte ještě aspoň 20 minut. Můžete vařit bez pokličky, aby se odpařila přebytečná voda. A nebo naopak, pokud voda chybí, tak dolít. Občas zamíchejte pěkně od spoda, jelikož se mouka připéká.
Na konci vaření sundáme hrnec z plotny a zamícháme do čočky kousek másla pro zjemnění.
samozřejmě si ještě osmažte cibulku na sádle, kterou ozdobíte čočku
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Svěží kombinace skvělých chutí. Výborné k večeří. Jako přílohu bych zvolil lehce opečený toust.
Zbyla Vám bramborová kaše a nevíte co s ní? Tohle je jeden z receptů, jak ji spotřebovat a ještě si ...
Jednoduchá buchta typu smíchat ingredience a upéct. Nečekejte nějakou estetickou krásně vypadající b...
Výborná delikatesa, která je lehká na přípravu. Nejtěžší je počkat na vychladnutí salátu v lednici. ...
Nejdřív jsem chtěl tu konzervu sníst samotnou, ale pak jsem si říkal, že si to trošku vylepším.
Rychlá letní večeře z čerstvých surovin z Vaší zahrádky. Můžete použít i jako přílohu ke grilovanému...
Rychlý a jednoduchý recept s čerstvou zeleninou pro teplé letní večery.
Jídlo je trošku časově náročnější, ale příprava je snadná. Rustikální pokrm, vhodný pro větší počet ...