Pracuji...
close

Jablková žemlovka

někomu možna žemlovka připadá jako jídlo chudých, ale i z mála lze udělat hodně moc
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Ingredience
obecně
1 kus veka
2 kus vejce
12 lžíce cukr krystal
4 lžíce máslo
5-8 kus jablko
na vymazání
1 lžička máslo
Sdílejte recept
Postup
uděláme si tvarohovou náplň. Z vejce si oddělíme žloutek od bílku. Budeme potřebovat pouze žloutek. V míse si smícháme tvaroh se změklým máslem, cukrem, žloutkem a rozinkami. Rozinky si můžeme před vařením namočit do rumu,aby získaly lepší chuť. Není na škodu přidat trošku vanilkového cukru.
v další míse smícháme mléko se dvěmi žloutky. Přidáme dvě lžíce cukru a dvě lžíce změklého másla. Důkladně zamícháme.
do směsi s mlékem dáme namočit veku. Snažte se veku moc nepoškodit.
připravíme si zapékací mísu a nebo pekáček. Vymažeme ho máslem. Dno vysteleme nasáklou vekou
na veku nasypeme nastrouhaná jablka (bez šlupky a jader samozřejmě). Jablka posypeme čtyřmi lžícemi cukru a skořicí
na jablka poklademe další vrstvu nasáklé veky.
na veku nalijeme a rozmažeme tvarohovou náplň
na tvarohovou náplň poklademe poslední vrstvu nasáklé veky.
žemlovku dáme zapéct do trouby na 160 stupňů cca na 30 minut
z vajec nám zbyli 3 bílky. Dáme je spolu se šesti lžícemi cukru do misky
ušleháme si krásný sníh
sníh rozetřeme na upečenou žemlovku a dáme zpátky do trouby ještě chvilku zapéct
vznikne nám krásná sladká čepice
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
míchání, pečení
Typ chodu:
oběd, dezert, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...