Pracuji...
close

Staročeské bucláče (trdelník)

chtěl jsem si udělat staročeský trdelník, ale jelikož jsem doma neměl žádnou kulatou formu, tak jsem to zamotal a vznikly tyto staročeské bucláče :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
těsto
42 gram droždí
2 kus vejce
min 500 gram mouka polohrubá
80 gram máslo
4 lžíce cukr moučka
na posypání
1-2 balíček cukr skořicový
Sdílejte recept
Postup
nejdříve si uděláme kvásek. Do velké mísy si rozdrobíme kvasnice.
na kvasnice nasypeme trošku cukru
cukr nám po chvilce kvasnice krásně rozpustí
ke kvasnicím přilijeme trošku vlažného mléka a zamícháme. Mléko nesmí být moc horké, jinak se nám kvasnice spálí. Můžeme otestovat tak, že v mléce necháme prst a nepálí nás to. Necháme vzejít kvásek někde na suchém a teplém místě
ve zbytku vlažného mléka necháme rozpustit máslo.
zhruba po deseti minutách nám vzejde kvásek.
přisypeme trochu mouky
přidáme vykleplá vejce, zbytek cukru, mléko s máslem a důkladně mícháme. Přisypáváme mouku a mícháme, dokud nezískáme těsto, které se nelepí.
těsto by mělo být vláčné a nelepící
hotové těsto necháme zhruba půl hodiny vykynout
připravíme si vál, na kterém budeme těsto zpracovávat. Vál si pomoučíme. Z těsta si odtrhneme jednou rukou, co poberem. Jako, kdyby jste chteli sevřít v jedné ruce těsto, tak tolik odtrhněte. Válečkem těsto rozválíme zhruba do obdelníku. Podsypáváme, aby se těsto nelepilo na vál a na váleček.
těsto nařežeme na 4 proužky, nebo kolik vám vyjde proužků.
každý proužek posypeme skořicovým cukrem a zarolujeme do ruličky
každou roličku ještě vyválíme ve skořicovém cukru ze všech stran
poklademe na pekáč na pečící papír trošku dál od sebe a dáme péct cca na půl hodiny na 180 stupňů a nebo dokud nejsou bucláče hnědé.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne pouze zkušený kuchař
Kategorie:
Sladké / Buchty
Způsob přípravy:
hnětení, obalování, pečení
Typ chodu:
dezert, snídaně
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...