Načítání...
close

Staročeské bucláče (trdelník)

chtěl jsem si udělat staročeský trdelník, ale jelikož jsem doma neměl žádnou kulatou formu, tak jsem to zamotal a vznikly tyto staročeské bucláče :-)
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 30 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Ingredience
těsto
42 gram droždí
2 kus vejce
min 500 gram mouka polohrubá
80 gram máslo
4 lžíce cukr moučka
na posypání
1-2 balíček cukr skořicový
Sdílejte recept
Postup
nejdříve si uděláme kvásek. Do velké mísy si rozdrobíme kvasnice.
na kvasnice nasypeme trošku cukru
cukr nám po chvilce kvasnice krásně rozpustí
ke kvasnicím přilijeme trošku vlažného mléka a zamícháme. Mléko nesmí být moc horké, jinak se nám kvasnice spálí. Můžeme otestovat tak, že v mléce necháme prst a nepálí nás to. Necháme vzejít kvásek někde na suchém a teplém místě
ve zbytku vlažného mléka necháme rozpustit máslo.
zhruba po deseti minutách nám vzejde kvásek.
přisypeme trochu mouky
přidáme vykleplá vejce, zbytek cukru, mléko s máslem a důkladně mícháme. Přisypáváme mouku a mícháme, dokud nezískáme těsto, které se nelepí.
těsto by mělo být vláčné a nelepící
hotové těsto necháme zhruba půl hodiny vykynout
připravíme si vál, na kterém budeme těsto zpracovávat. Vál si pomoučíme. Z těsta si odtrhneme jednou rukou, co poberem. Jako, kdyby jste chteli sevřít v jedné ruce těsto, tak tolik odtrhněte. Válečkem těsto rozválíme zhruba do obdelníku. Podsypáváme, aby se těsto nelepilo na vál a na váleček.
těsto nařežeme na 4 proužky, nebo kolik vám vyjde proužků.
každý proužek posypeme skořicovým cukrem a zarolujeme do ruličky
každou roličku ještě vyválíme ve skořicovém cukru ze všech stran
poklademe na pekáč na pečící papír trošku dál od sebe a dáme péct cca na půl hodiny na 180 stupňů a nebo dokud nejsou bucláče hnědé.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne pouze zkušený kuchař
Kategorie:
Sladké / Buchty
Způsob přípravy:
hnětení, obalování, pečení
Typ chodu:
dezert, snídaně
Původ:
Česko