Uvařsisám.cz

nebojte se něco dobrého uvařit

Staročeské bucláče (trdelník)

„chtěl jsem si udělat staročeský trdelník, ale jelikož jsem doma neměl žádnou kulatou formu, tak jsem to zamotal a vznikly tyto staročeské bucláče :-)“
Způsob přípravy: hnětení, obalování, pečení,
Typ chodu: dezert, snídaně,
Původ receptu: Česko,
Příprava
40
minut
Vaření
30
minut
Ingredience
těsto
na posypání
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
nejdříve si uděláme kvásek. Do velké mísy si rozdrobíme kvasnice.
2. krok
na kvasnice nasypeme trošku cukru
3. krok
cukr nám po chvilce kvasnice krásně rozpustí
4. krok
ke kvasnicím přilijeme trošku vlažného mléka a zamícháme. Mléko nesmí být moc horké, jinak se nám kvasnice spálí. Můžeme otestovat tak, že v mléce necháme prst a nepálí nás to. Necháme vzejít kvásek někde na suchém a teplém místě
5. krok
ve zbytku vlažného mléka necháme rozpustit máslo.
6. krok
zhruba po deseti minutách nám vzejde kvásek.
7. krok
přisypeme trochu mouky
8. krok
přidáme vykleplá vejce, zbytek cukru, mléko s máslem a důkladně mícháme. Přisypáváme mouku a mícháme, dokud nezískáme těsto, které se nelepí.
9. krok
těsto by mělo být vláčné a nelepící
10. krok
hotové těsto necháme zhruba půl hodiny vykynout
11. krok
připravíme si vál, na kterém budeme těsto zpracovávat. Vál si pomoučíme. Z těsta si odtrhneme jednou rukou, co poberem. Jako, kdyby jste chteli sevřít v jedné ruce těsto, tak tolik odtrhněte. Válečkem těsto rozválíme zhruba do obdelníku. Podsypáváme, aby se těsto nelepilo na vál a na váleček.
12. krok
těsto nařežeme na 4 proužky, nebo kolik vám vyjde proužků.
13. krok
každý proužek posypeme skořicovým cukrem a zarolujeme do ruličky
14. krok
každou roličku ještě vyválíme ve skořicovém cukru ze všech stran
15. krok
poklademe na pekáč na pečící papír trošku dál od sebe a dáme péct cca na půl hodiny na 180 stupňů a nebo dokud nejsou bucláče hnědé.
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku