Pracuji...
close

Houskový knedlík

klasický poctivý houskový knedlík. K omáčce a nebo jen tak do ruky na chuť :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 1 hodina 20 minut
Ingredience
obecně
1 kilogram mouka hrubá
1 kus vejce
1 špetka sůl
1 špetka cukr krystal
1/2 kostka droždí
2 kus rohlík
Sdílejte recept
Postup
Do větší mísy nasypeme půlku mouky. Do mouky zamícháme špetku soli. V mouce vytvoříme důlek a vyklepnem do něj vejce.
přisypeme špetku cukru
rozdrobíme droždí a zalijeme půlkou vlažného mléka
necháme zhruba 15 minut vzejít kvásek
těsto hněteme, přisypáváme zbylou mouku a přiléváme mléko dle potřeby. Těsto by nemělo lepit. Pokud lepí, přisypte více mouky a nebo dejte ze začátku méně mléka.
nakrájíme si rohlíky na kostičky
rohlíky vmícháme do těsta
necháme na teplém a nevětraném místě vykynout, zhruba 40 minut
z vykynutého těsta si připravíme malé válečky. Těsto můžete trošku podsypat, ale pokud budete pracovat rychle, nebude se lepit
knedlíky vhodíme do osolené vroucí vody a vaříme cca 25 minut pod pokličkou
při vaření knedlíky zvětší svůj objem cca 2x, tak si na to dávejte pozor a moc jich nevařte najednou
před vyndáním z vody můžete do knedlíku píchnout špejlí a otestovat, jestli už je hotový
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
vaření, hnětení, kynutí
Typ chodu:
příloha
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...