Pracuji...
close

Hovězí guláš

neodmyslitelná součást české kuchyně. Nezapomeňte dobře osmažit cibulku, jinak guláš nebude mít správnou barvu a chuť
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Ingredience
na posypání
1 kus cibule
omáčka
500 a víc gram hovězí kližka
6 kus cibule
3 stroužek česnek
1-2 lžíce majoránka
1 lžíce kmín drcený
1-3 lžička sůl
podle chuti
Sdílejte recept
Postup
nakrájíme si cibuli. Cibule by mělo být stejně jako maso, co se týče objemu. Ale já dávám většinou cibule víc, tim se nic nezkazí :-) Trošku cibule si nechte na posypání guláše
cibuli dáme smažit na rozpálené sádlo do většího hrnce
přisypeme kmín a smažíme spolu s cibulí
mezitím si nakrájíme maso na kostky
cibulku smažíme pěkně do hněda. Nebojte se cibulku i trošku připálit. Bez toho nebude guláš gulášem.
k důkladně osmažené cibuli přidáme maso a pár minut restujem
přisypeme papriku a důkladně zamícháme. Papriku nepečeme moc dlouho, jinak by nám zhořkla
přilijeme trošku vody. Maso by mělo koukat, nepotápějte ho. Dusíme pod pokličkou
mezitím si nakrájíme česnek
česnek přihodíme do omáčky, zamícháme a dusíme dál cca půl hodiny
potom přidáme protlak. Protlak být nemusí, já ho tam přidávám jenom pro barvu a lepší chuť.. Dusíme, dokud maso nezměkne. Cca hodinu. Občas zamícháme a dolejeme vodu
nakonec přidáme majoráku a zamícháme
guláš zahustíme a dolijeme cca litr vody, zaleží na chuti, aby to nebylo moc ředěný. Já zahusuji rozmíchanou moukou ve vlažný vodě, ale zaleží na Vás.
guláš má krásnou barvu
a nikdy nedělejte guláš v bílých kalhotech :-)
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
vaření, smažení
Typ chodu:
oběd, večeře
Příležitost:
raut, svatební hostina
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...
Křehké šátečky z tvarohového těsta, se kterým se dobře pracuje.
Na houby jsem letos moc štěstí neměl, ale i tak jsem našel alespoň něco málo na omáčku. Se smažením ...
Miluju tuhle kombinaci. Je to takovej ten recept, kde pořád chodíte kolem zapékací mísy a uždibujete...
Dělal jsem poprvé a nedělal jsem naposled. Dětem moc chutnalo, až jsem jim to musel brát od huby :-)
Nadýchaná rychlá buchta, do které lze použít mimo třešní i jiné ovoce (jahody, borůvky...).
Pokud na zahrádce pěstujete základní suroviny jako je mrkev, celer, paprika, a pod., tak tento recep...