X
UVAŘSISÁM.cz
nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?

Hovězí guláš

Načítám...
neodmyslitelná součást české kuchyně. Nezapomeňte dobře osmažit cibulku, jinak guláš nebude mít správnou barvu a chuť
Příprava 15 minut
Vaření 120 minut
Pracnost: Recept zvládne každý
Kategorie: Maso / Jatečné maso, Omáčky / Masové omáčky
Druh přípravy: vaření, smažení
Typ chodu: oběd, večeře
Příležitost: raut, svatební hostina
Původ: Česko

Ingredience

Související recepty:
na posypání
cibule 1 ks
omáčka
česnek 3 stroužek
cibule 6 ks
hovězí kližka 500 a víc g
kmín drcený 1 lžíce
majoránka 1-2 lžíce
mouka hladká pšeničná cca 3 lžíce
paprika mletá sladká cca 3 lžíce
pepř černý drcený 1 lžička
sůl 1-3 lžička
vepřové sádlo 4 lžíce
podle chuti
rajský protlak 120 g

Postup

nakrájíme si cibuli. Cibule by mělo být stejně jako maso, co se týče objemu. Ale já dávám většinou cibule víc, tim se nic nezkazí :-) Trošku cibule si nechte na posypání guláše
cibuli dáme smažit na rozpálené sádlo do většího hrnce
přisypeme kmín a smažíme spolu s cibulí
mezitím si nakrájíme maso na kostky
cibulku smažíme pěkně do hněda. Nebojte se cibulku i trošku připálit. Bez toho nebude guláš gulášem.
k důkladně osmažené cibuli přidáme maso a pár minut restujem
přisypeme papriku a důkladně zamícháme. Papriku nepečeme moc dlouho, jinak by nám zhořkla
přilijeme trošku vody. Maso by mělo koukat, nepotápějte ho. Dusíme pod pokličkou
mezitím si nakrájíme česnek
česnek přihodíme do omáčky, zamícháme a dusíme dál cca půl hodiny
potom přidáme protlak. Protlak být nemusí, já ho tam přidávám jenom pro barvu a lepší chuť.. Dusíme, dokud maso nezměkne. Cca hodinu. Občas zamícháme a dolejeme vodu
nakonec přidáme majoráku a zamícháme
guláš zahustíme a dolijeme cca litr vody, zaleží na chuti, aby to nebylo moc ředěný. Já zahusuji rozmíchanou moukou ve vlažný vodě, ale zaleží na Vás.
guláš má krásnou barvu
a nikdy nedělejte guláš v bílých kalhotech :-)
Komentáře
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit...
Facebook
Twitter