Načítání...
X
menu UVAŘSiSÁM.cz account_circle search

Hovězí guláš | Recept

neodmyslitelná součást české kuchyně. Nezapomeňte dobře osmažit cibulku, jinak guláš nebude mít správnou barvu a chuť
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 120 minut
visibility
Boublas
Autor receptu
Ingredience
na posypání
cibule 1 kus
omáčka
hovězí kližka 500 a víc gram
cibule 6 kus
mouka hladká pšeničná cca 3 lžíce
česnek 3 stroužek
vepřové sádlo 4 lžíce
paprika mletá sladká cca 3 lžíce
majoránka 1-2 lžíce
kmín drcený 1 lžíce
sůl 1-3 lžička
pepř černý drcený 1 lžička
podle chuti
rajský protlak 120 gram
Další informace
Pracnost: Recept zvládne každý
Způsob přípravy: vaření, smažení
Typ chodu: oběd, večeře
Příležitost: raut, svatební hostina
Původ: Česko
Postup
nakrájíme si cibuli. Cibule by mělo být stejně jako maso, co se týče objemu. Ale já dávám většinou cibule víc, tim se nic nezkazí :-) Trošku cibule si nechte na posypání guláše
cibuli dáme smažit na rozpálené sádlo do většího hrnce
přisypeme kmín a smažíme spolu s cibulí
mezitím si nakrájíme maso na kostky
cibulku smažíme pěkně do hněda. Nebojte se cibulku i trošku připálit. Bez toho nebude guláš gulášem.
k důkladně osmažené cibuli přidáme maso a pár minut restujem
přisypeme papriku a důkladně zamícháme. Papriku nepečeme moc dlouho, jinak by nám zhořkla
přilijeme trošku vody. Maso by mělo koukat, nepotápějte ho. Dusíme pod pokličkou
mezitím si nakrájíme česnek
česnek přihodíme do omáčky, zamícháme a dusíme dál cca půl hodiny
potom přidáme protlak. Protlak být nemusí, já ho tam přidávám jenom pro barvu a lepší chuť.. Dusíme, dokud maso nezměkne. Cca hodinu. Občas zamícháme a dolejeme vodu
nakonec přidáme majoráku a zamícháme
guláš zahustíme a dolijeme cca litr vody, zaleží na chuti, aby to nebylo moc ředěný. Já zahusuji rozmíchanou moukou ve vlažný vodě, ale zaleží na Vás.
guláš má krásnou barvu
a nikdy nedělejte guláš v bílých kalhotech :-)
Sdílejte recept