X

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Hovězí guláš
Popis receptu
neodmyslitelná součást české kuchyně. Nezapomeňte dobře osmažit cibulku, jinak guláš nebude mít správnou barvu a chuť
Příprava 15 minut
Vaření 120 minut
Ingredience
Ingredience
na posypání
cibule 1 ks
omáčka
česnek 3 stroužek
cibule 6 ks
hovězí kližka 500 a víc g
kmín drcený 1 lžíce
majoránka 1-2 lžíce
mouka hladká cca 3 lžíce
paprika mletá sladká cca 3 lžíce
pepř černý drcený 1 lžička
sůl 1-3 lžička
vepřové sádlo 4 lžíce
podle chuti
rajský protlak 120 g
Postup
1. nakrájíme si cibuli. Cibule by mělo být stejně jako maso, co se týče objemu. Ale já dávám většinou cibule víc, tim se nic nezkazí :-) Trošku cibule si nechte na posypání guláše
2. cibuli dáme smažit na rozpálené sádlo do většího hrnce
3. přisypeme kmín a smažíme spolu s cibulí
4. mezitím si nakrájíme maso na kostky
5. cibulku smažíme pěkně do hněda. Nebojte se cibulku i trošku připálit. Bez toho nebude guláš gulášem.
6. k důkladně osmažené cibuli přidáme maso a pár minut restujem
7. přisypeme papriku a důkladně zamícháme. Papriku nepečeme moc dlouho, jinak by nám zhořkla
8. přilijeme trošku vody. Maso by mělo koukat, nepotápějte ho. Dusíme pod pokličkou
9. mezitím si nakrájíme česnek
10. česnek přihodíme do omáčky, zamícháme a dusíme dál cca půl hodiny
11. potom přidáme protlak. Protlak být nemusí, já ho tam přidávám jenom pro barvu a lepší chuť.. Dusíme, dokud maso nezměkne. Cca hodinu. Občas zamícháme a dolejeme vodu
12. nakonec přidáme majoráku a zamícháme
13. guláš zahustíme a dolijeme cca litr vody, zaleží na chuti, aby to nebylo moc ředěný. Já zahusuji rozmíchanou moukou ve vlažný vodě, ale zaleží na Vás.
14. guláš má krásnou barvu
15. a nikdy nedělejte guláš v bílých kalhotech :-)
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Návštěva
Načítání...
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
Facebook