do většího hrnce nalijeme trochu studené vody a ponoříme do ní kroupy. Necháme cca půl hodiny odstát.
po půl hodině přivedeme pozvolna kroupy k varu
mezitím si nakrájíme houby. Velikost si zvolte podle sebe
pokud kroupy vypijou vodu, dolijte vývar a nebo vodu. Záleží co máte, ale vývar je určitě lepší. Pokud doléváte vodu, musíte i solit. Toto opakujte, dokud kroupy nebudou měkké. Za dobu vaření by měli svůj objem cca zečtyřnásobit.
do menšího hrnce si dejte na máslo smažit cibulku
až začne cibulka hnědnout, přihoïte houby. Občas míchejte
až houby změknou, osolte je, opepřete a přihoïte nadrobno nakrájený česnek. Kdo má rád kmín, tak šup tam s nim.
ještě chvilku smažte a potom celý obsah hrnce s houbami vypyste ke kroupám.