X
UVAŘSISÁM.cz
nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?

Houbové rizoto podle J. Olivera

Načítám...
zapomeňte jednou na české rádoby rizoto (vařená rýže s něčim) a udělějte si to pravé
Příprava 15 minut
Vaření 60 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Přílohy / Rýže, Houby / Hřiby
Druh přípravy: smažení, vaření
Typ chodu: oběd
Původ: Česko, Itálie

Ingredience

na posypání
citron 1/2 ks
houby 2 hrst
olej olivový 2 lžíce
parmazán 1 hrst
petrželová nať 1 hrst
obecně
celer 1 hrst
cibule 1 ks
houby 2 hrst
máslo 1 lžíce
olej olivový 4 lžíce
parmazán 1 hrst
rýže krátkozrná 400 g
víno bílé 150 ml
vývar kuřecí 1,5 l
podle chuti
pepř černý drcený 0-1 lžička
sůl 0-2 lžička

Postup

nakrájíme si cibuli a celer
ve větším hrnci si rozpálíme olivový olej a dáme na něj zesklovatět cibuli a celer
k zelenině přisypeme rýži
mícháme cca minutu, rýže by měla zesklovatět
přilijeme víno a zamícháme
vaříme, dokud rýže nenasaje víno. Občas mícháme
po vsáknutí vína do rýže přilijeme naběračku vývaru
vývar necháme vsáknout do rýže. Občas mícháme. Tento postup opakujeme, dokud rýže nezměkne. Trošku opepříme
až rýže bude měknout, tak přihodíme pokrájené houby a zamícháme
nastrouháme si parmazán
až je rýže úplně měkká, tak hrnec stáhneme z plotny a přihodíme máslo. Zamícháme
přihodíme hrst parmazánu a zamícháme. Rizoto dosolíme, dopepříme
na pánvi si na olivovém oleji osmažíme houby. Trošku osolíme.
ke konci smažení přihodíme petrželku
a zakápneme troškou citronové šávy. Zamícháme a stáhneme z plotny
rizoto podáváme posypané houbovou směsí a parmazánem
Komentáře
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit...
Facebook
Twitter