Pracuji...
close

Rýžový nákyp s meruňkami

sladkou rýžovou kaši miluju od mala a ve spojení s ovocem to nemá chybu
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 12 let
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 2 hodiny 30 minut
Ingredience
obecně
2 kus vejce
1 balíček cukr vanilkový
100-300 gram cukr krystal
1 špetka sůl
náplň
1 konzerva meruňky
podle chuti
Sdílejte recept
Postup
do většího hrnce si vysypeme rýži. Rýži neproplachujte.
rýži zalijeme mlékem tak, aby byla potopená.
zamícháme a pozvolna přivedeme k varu
pak přihodíme skořici a hřebíček. Není nutné tam tyto dvě ingredience dávat, ale s nimi je nákyp krásně provoněný.
přisypeme vanilkový cukr, normální cukr a sůl
rýži za občasného míchání vaříme. Pozor, aby se rýže moc nepřichytávala. Pokud rýže vypije mléko, přilejeme další. Spotřebuje se cca 2 litry mléka. Až bude rýže měkká, stahneme hrnec z plotny a necháme vychladit. Vychlazení trvá poměrně dlouho. Je dobré občas rýži zamíchat, aby se horká pára zevnitř dostala ven.
z vajec si oddělíme žloutky a bílky.
z bílků si ušleháme sníh
žloutky a sníh zamícháme do vychlazené rýžové kaše
připravíme si pekáč, do kterého nalijeme půlku kaše
na kaši vyskládáme ovoce, které máme rádi. Já jsem zvolil meruňky
zalijeme druhou půlkou a dáme zapéct do trouby. Pečeme cca 45 minut na 180 stupňů.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
vaření, pečení, šlehání
Typ chodu:
oběd, dezert, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...