Pracuji...
close
close
UVAŘ
Si
SÁM
.cz
person
Uživatel
Přihlášení
Registrace
Zapomenuté heslo
search
search
Úvod
Recepty
Kuchařky
Ingredience
Vybavení kuchyně
Články
Uživatelé
Nevíte, co uvařit?
O nás
VÍCE
Květáková polévka
jemná, krémová, plná květákové chuti
Kuchař:
Boublas
Stáří receptu:
12 let
Doba přípravy:
15 minut
Doba vaření:
1 hodina
Recept
Uživatelské fotky
Tipy & triky
Komentáře
Doporučuje
V oblíbených
Uvařeno
Kuchařky
Recepty
Stáhnout
VÍCE
Ingredience
obecně
1
kus
květák
1
kelímek
smetana 33%
150
gram
mouka hladká pšeničná
2
špetka
muškátový oříšek mletý
0-2
lžička
sůl
0-1
lžička
pepř černý drcený
200
gram
máslo
podle chuti
1
lžíce
pažitka
Sdílejte recept
Facebook
Postup
květák zbavíme listů a tvrdého košálu. Rozebereme na malé růžičky
dáme květák vařit do osolené vody. Vody dáme cca 1,5 litru
vaříme, dokud není květák zcela měkký
až květák změkne, sundáme hrnec z plotny a květák vyndáme z květákového vývaru
v jiném hrnci si připravíme jíšku z másla a hladké mouky. Jíška by měla být světlejší. Potom jíšku zalijeme květákovým vývarem a vaříme cca 15 minut.
přidáme skoro všechen uvařený květák do hrnce. Několik růžiček si necháme stranou
přidáme pepř a muškátový oříšek podle chuti
polévku důkladně rozmixujeme mixérem
do hrnce přidáme zbylé růžičky, můžeme trošku rozdrobit
přivedeme k varu a zalijeme smetanou
polévku ještě jednou přivedeme k varu, dosolíme, dopepříme a stáhneme z plotny. Do nevroucí polévky vhodíme kousek studeného másla a zamícháme
na talíři posypte polévku trochou pažitky
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Kategorie:
Polévky
/
Zeleninové polévky
,
Ze zahrádky
/
Zelenina
Způsob přípravy:
vaření, smažení
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Šunková pěna z uzeného
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Smažený květák
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Indický chléb naan
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Bramborové placky se zelím
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Hrachová kaše
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Vaříme ze zbytků: Bramborové noky se špenátem
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Sýrové krekry
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...
Tvarohové šátečky
Křehké šátečky z tvarohového těsta, se kterým se dobře pracuje.
close