Načítání...
close

Květáková polévka

jemná, krémová, plná květákové chuti
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 1 hodina
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Ingredience
podle chuti
1 lžíce pažitka
Sdílejte recept
Postup
květák zbavíme listů a tvrdého košálu. Rozebereme na malé růžičky
dáme květák vařit do osolené vody. Vody dáme cca 1,5 litru
vaříme, dokud není květák zcela měkký
až květák změkne, sundáme hrnec z plotny a květák vyndáme z květákového vývaru
v jiném hrnci si připravíme jíšku z másla a hladké mouky. Jíška by měla být světlejší. Potom jíšku zalijeme květákovým vývarem a vaříme cca 15 minut.
přidáme skoro všechen uvařený květák do hrnce. Několik růžiček si necháme stranou
přidáme pepř a muškátový oříšek podle chuti
polévku důkladně rozmixujeme mixérem
do hrnce přidáme zbylé růžičky, můžeme trošku rozdrobit
přivedeme k varu a zalijeme smetanou
polévku ještě jednou přivedeme k varu, dosolíme, dopepříme a stáhneme z plotny. Do nevroucí polévky vhodíme kousek studeného másla a zamícháme
na talíři posypte polévku trochou pažitky
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
vaření, smažení
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko