Pracuji...
close

Květáková polévka

jemná, krémová, plná květákové chuti
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 12 let
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 1 hodina
Ingredience
podle chuti
1 lžíce pažitka
Sdílejte recept
Postup
květák zbavíme listů a tvrdého košálu. Rozebereme na malé růžičky
dáme květák vařit do osolené vody. Vody dáme cca 1,5 litru
vaříme, dokud není květák zcela měkký
až květák změkne, sundáme hrnec z plotny a květák vyndáme z květákového vývaru
v jiném hrnci si připravíme jíšku z másla a hladké mouky. Jíška by měla být světlejší. Potom jíšku zalijeme květákovým vývarem a vaříme cca 15 minut.
přidáme skoro všechen uvařený květák do hrnce. Několik růžiček si necháme stranou
přidáme pepř a muškátový oříšek podle chuti
polévku důkladně rozmixujeme mixérem
do hrnce přidáme zbylé růžičky, můžeme trošku rozdrobit
přivedeme k varu a zalijeme smetanou
polévku ještě jednou přivedeme k varu, dosolíme, dopepříme a stáhneme z plotny. Do nevroucí polévky vhodíme kousek studeného másla a zamícháme
na talíři posypte polévku trochou pažitky
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
vaření, smažení
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...