Pracuji...
close

Svíčková na smetaně

česká poctivá klasika, oblíbená hlavně u dětí
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 12 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Ingredience
obecně
250 gram máslo
200 gram špek
1 kus mrkev
1 kus celer
300 gram petržel
4 kus cibule
2 kus jablko
100-200 mililitr ocet
300 mililitr víno bílé
500 mililitr smetana 33%
1 špetka rozmarýn
1 špetka tymián
podle chuti
0-2 lžička sůl
Sdílejte recept
Postup
svíčkovou si den předem prošpikujem špekem. Dlouhým nožem uděláme do masa otvor a vložíme do něj dlouhý špek. Otvorů může být více
druhý den si maso pořádně osolíme, opepříme
do většího hrnce si dáme rozpálit sádlo
do hrnce vložíme maso
a důkladně osmažíme ze všech stran
když je maso důkladně osmažené, vyndáme ho z hrnce na talíř a přikryjeme poklicí
připravíme si mrkev, celer a petržele
vše nakrájíme na malé kostičky
v hrnci, kde jsme smažili maso, nám zůstalo sádlo plné masové chuti. Zhruba půlku sádla vylejeme a půlku si necháme v hrnci. Do hrnce vložíme máslo
a necháme rozpéct, ale ne moc dlouho, jinak by se máslo začalo pálit
do máslovo-sádlového základu vložíme nakrájenou zeleninu (celer, petržel, mrkev)
a restujeme do zlatova
dále si nakrájíme cibuli a jablka. Jablka zbavíme slupky
přidáme do hrnce a zamícháme
dále přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření, černý pepř)
přidáme cukr (můžeme nechat trošku zkaramelizovat)
přidáme hořčici
přidáme ocet
a pár minut povaříme. V této chvíli evdechujte výpary. Odpařuje se ocet a není to moc příjemný do nosu.
pak přilijeme víno
přilijeme vývar a nebo jestli nemáme, tak přihodíme kostku hovězího bujonu
a zalijeme vodou
vložíme maso zpátky do omáčky, přikryjeme hrnec poklicí a dusíme maso do změknutí, cca 1,5 hodiny. Občas promícháme a dolejeme trochou vody, ale aby maso koukalo z omáčky a nebylo potopené
když je maso měkké, vyndáme ho z omáčky a začnem dodělávat omáčku. Maso vypadá krásně
připravíme si druhý větší hrnec, do kterého budeme pasírovat omáčku
přes sýto pomalu propasírujeme omáčku
snažíme se vymackat všechnu šávu
z vymačkané zeleniny odebere trochu do hrnce s propasírovanou omáčkou a rozmixujeme
přivedeme omáčku opět k varu a přilijeme smetanu. POZOR, nikdy nelejeme smetanu do omáčky, která nevaří, jinak se smetana může srazit
povaříme a omačku pomalu zahušujeme pomocí hladké mouky a síta
omáčka chutná nejlépe s karlovarským knedlíkem
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření, mixování
Typ chodu:
oběd
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...