Načítání...
close

Svíčková na smetaně

česká poctivá klasika, oblíbená hlavně u dětí
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Ingredience
obecně
250 gram máslo
200 gram špek
1 kus mrkev
1 kus celer
300 gram petržel
4 kus cibule
2 kus jablko
100-200 mililitr ocet
300 mililitr víno bílé
500 mililitr smetana 33%
1 špetka rozmarýn
1 špetka tymián
podle chuti
0-2 lžička sůl
Sdílejte recept
Postup
svíčkovou si den předem prošpikujem špekem. Dlouhým nožem uděláme do masa otvor a vložíme do něj dlouhý špek. Otvorů může být více
druhý den si maso pořádně osolíme, opepříme
do většího hrnce si dáme rozpálit sádlo
do hrnce vložíme maso
a důkladně osmažíme ze všech stran
když je maso důkladně osmažené, vyndáme ho z hrnce na talíř a přikryjeme poklicí
připravíme si mrkev, celer a petržele
vše nakrájíme na malé kostičky
v hrnci, kde jsme smažili maso, nám zůstalo sádlo plné masové chuti. Zhruba půlku sádla vylejeme a půlku si necháme v hrnci. Do hrnce vložíme máslo
a necháme rozpéct, ale ne moc dlouho, jinak by se máslo začalo pálit
do máslovo-sádlového základu vložíme nakrájenou zeleninu (celer, petržel, mrkev)
a restujeme do zlatova
dále si nakrájíme cibuli a jablka. Jablka zbavíme slupky
přidáme do hrnce a zamícháme
dále přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření, černý pepř)
přidáme cukr (můžeme nechat trošku zkaramelizovat)
přidáme hořčici
přidáme ocet
a pár minut povaříme. V této chvíli evdechujte výpary. Odpařuje se ocet a není to moc příjemný do nosu.
pak přilijeme víno
přilijeme vývar a nebo jestli nemáme, tak přihodíme kostku hovězího bujonu
a zalijeme vodou
vložíme maso zpátky do omáčky, přikryjeme hrnec poklicí a dusíme maso do změknutí, cca 1,5 hodiny. Občas promícháme a dolejeme trochou vody, ale aby maso koukalo z omáčky a nebylo potopené
když je maso měkké, vyndáme ho z omáčky a začnem dodělávat omáčku. Maso vypadá krásně
připravíme si druhý větší hrnec, do kterého budeme pasírovat omáčku
přes sýto pomalu propasírujeme omáčku
snažíme se vymackat všechnu šávu
z vymačkané zeleniny odebere trochu do hrnce s propasírovanou omáčkou a rozmixujeme
přivedeme omáčku opět k varu a přilijeme smetanu. POZOR, nikdy nelejeme smetanu do omáčky, která nevaří, jinak se smetana může srazit
povaříme a omačku pomalu zahušujeme pomocí hladké mouky a síta
omáčka chutná nejlépe s karlovarským knedlíkem
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření, mixování
Typ chodu:
oběd
Původ:
Česko