Uvařsisám.cz

nebojte se něco dobrého uvařit

Svíčková na smetaně

„česká poctivá klasika, oblíbená hlavně u dětí“
Způsob přípravy: smažení, vaření, mixování,
Typ chodu: oběd,
Původ receptu: Česko,
Příprava
30
minut
Vaření
120
minut
Ingredience
obecně
podle chuti
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
svíčkovou si den předem prošpikujem špekem. Dlouhým nožem uděláme do masa otvor a vložíme do něj dlouhý špek. Otvorů může být více
2. krok
druhý den si maso pořádně osolíme, opepříme
3. krok
do většího hrnce si dáme rozpálit sádlo
4. krok
do hrnce vložíme maso
5. krok
a důkladně osmažíme ze všech stran
6. krok
když je maso důkladně osmažené, vyndáme ho z hrnce na talíř a přikryjeme poklicí
7. krok
připravíme si mrkev, celer a petržele
8. krok
vše nakrájíme na malé kostičky
9. krok
v hrnci, kde jsme smažili maso, nám zůstalo sádlo plné masové chuti. Zhruba půlku sádla vylejeme a půlku si necháme v hrnci. Do hrnce vložíme máslo
10. krok
a necháme rozpéct, ale ne moc dlouho, jinak by se máslo začalo pálit
11. krok
do máslovo-sádlového základu vložíme nakrájenou zeleninu (celer, petržel, mrkev)
12. krok
a restujeme do zlatova
13. krok
dále si nakrájíme cibuli a jablka. Jablka zbavíme slupky
14. krok
přidáme do hrnce a zamícháme
15. krok
dále přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření, černý pepř)
16. krok
přidáme cukr (můžeme nechat trošku zkaramelizovat)
17. krok
přidáme hořčici
18. krok
přidáme ocet
19. krok
a pár minut povaříme. V této chvíli evdechujte výpary. Odpařuje se ocet a není to moc příjemný do nosu.
20. krok
pak přilijeme víno
21. krok
přilijeme vývar a nebo jestli nemáme, tak přihodíme kostku hovězího bujonu
22. krok
a zalijeme vodou
23. krok
vložíme maso zpátky do omáčky, přikryjeme hrnec poklicí a dusíme maso do změknutí, cca 1,5 hodiny. Občas promícháme a dolejeme trochou vody, ale aby maso koukalo z omáčky a nebylo potopené
24. krok
když je maso měkké, vyndáme ho z omáčky a začnem dodělávat omáčku. Maso vypadá krásně
25. krok
připravíme si druhý větší hrnec, do kterého budeme pasírovat omáčku
26. krok
přes sýto pomalu propasírujeme omáčku
27. krok
snažíme se vymackat všechnu šávu
28. krok
z vymačkané zeleniny odebere trochu do hrnce s propasírovanou omáčkou a rozmixujeme
29. krok
přivedeme omáčku opět k varu a přilijeme smetanu. POZOR, nikdy nelejeme smetanu do omáčky, která nevaří, jinak se smetana může srazit
30. krok
povaříme a omačku pomalu zahušujeme pomocí hladké mouky a síta
31. krok
omáčka chutná nejlépe s karlovarským knedlíkem
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku