Pracuji...
close

Sladké kynuté těsto

poctivé kynuté těsto na buchty, koláče a mnoho dalšího
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 12 let
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
těsto
1 kus vejce
100 gram máslo
1 kostka droždí
1 špetka sůl
na vymazání
Sdílejte recept
Postup
na plotnu si dáme ohřát mléko
do menší misky si rozdrobíme kvasnice
ke kvasnicím přisypeme lžičku cukru
přilijeme trošku vlažného mléka. Mléko nesmí být moc horké, jinak by se kvasnice spálily.
kvasnice s mlékem a cukrem zamícháme a necháme na teplé místě vzejít.
mezitím si na plotně do teplého mléka dáme rozehřát máslo.
máslo musí být úplně rozehřáté, jelikož se potom bude hnětat do těsta. Mléko nazahřívejte příliš. Stačí vlažné. Jelikož se do těsta dává vejce, tak nesmí být moc horké, aby se vejce neudělalo.
do velké mísy, ve které se bude hnětat těsto, si nasypeme mouku.
přisypeme zbytek cukru
přidáme vejce
přidáme špetku soli
přilijeme kvásek, který nám krásně vzešel z kvasnic
a nakonec přilijeme mléko s rozehřátým máslem.
vše důkladně uhněteme. Pokud bude těsto lepkavé, tak přisypeme mouku. Potom těsto necháme cca 1 hodinu vykynout.
těsto se výborně hodí na kynuté buchty, koláče a mnoho dalšího.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
hnětení, kynutí, pečení
Typ chodu:
dezert, oběd, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...